Leuanvedon MM-kilpailut näkyvät suorana lähetyksenä Ilta-Sanomien verkkosivuilta

Toistoleuanvedon ja lisäpainoleuanvedon historian ensimmäiset MM-kilpailut järjestetään Espoossa 15.6.-16.6.2019. Kisat on katsottavissa suorana lähetyksenä Ilta-Sanomien verkkosivuilta.

– Ilta-Sanomien ISTV tuottaa kilpailuista molempina päivinä monikameralähetykset, jotka ovat katsottavissa osoitteessa www.is.fi. Vapaasti katsottavat lähetykset näkyvät myös ulkomailla suorina, ISTV:n tuottaja Ville Jutila sanoo.

Kisatapahtumaa paikan päällä selostaa Jyrki Eriksson, ja hänen äänensä kuuluu myös ISTV:n lähetyksessä. Jutilan mukaan ISTV näyttää kisat, koska ne tarjoavat katsojille uudenlaista sisältöä.

– Ilta-Sanomat näyttää kilpailut, koska ne tarjoavat jotakin ihan uutta. Ovathan kisat lajin ensimmäiset MM-tason mittelöt. ISTV on aiemminkin tehnyt lähetyksiä leuanvedosta, muun muassa toistoleuanvedon SM-kisasta ja useista lajin maailmanennätysyrityksistä. Näiden kokemusten perusteella uskon, että leuanveto kiinnostaa ISTV:n yleisöä, Jutila kertoo.

Jutilan mukaan leuanveto on lajina ennen kaikkea katsojaystävällinen.

– Lajina se sopii hyvin pienimuotoiseen, mutta pitkäkestoiseen netti-tv:n lähetykseen, koska suoritukset tapahtuvat kompaktisti kiinteällä paikalla ja kilpailijoita on eri sarjoissa paljon. Meiltä ei kanava-aika lopu kesken, Jutila tuumaa.

Kisat järjestetään Espoon CrossFit 8000 –salilla. Kisatapahtumien järjestelyistä vastaavat Suomen Leuanveto ry, leuanvedon maailmanjärjestö World Pull-Up Organization sekä kilpailusalin talkoolaiset. Maailmanjärjestön puheenjohtaja Harri Kangas odottaa innolla tulevia kilpailuja. Hänen arvionsa mukaan lajin tunnettavuus lisääntyy Ilta-Sanomien suoran lähetyksen myötä.

– MM-kisat ja laji saa nyt varmasti entistä parempaa näkyvyyttä ja kenties uudet harrastajatkin innostuvat sekä Suomessa että ulkomailla, Kangas tuumaa.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä kilpaillaan lisäpainoleuanvedon paremmuudesta ja toisena kilpailupäivänä toistoleuanvedon mestaruuksista. Suomen edustajat on valittu näyttökilpailujen perusteella. Suomea edustaa kussakin sarjassa enintään kolme vetäjää. Ulkomaalaisten kilpailijoiden määrää ei ole kisoissa rajattu. Lajin historian ensimmäisiin MM-kilpailuihin on ilmoittautunut urheilijoita Suomen lisäksi yhdeksästä eri maasta.

Kangas odottaa kovatasoista kilpailutapahtumaa.

– Suomen parhaat lisäpainoleuanvetäjät osoittivat kovaa kuntoa jo parin viikon takaisessa SM-kisassa ja tässä kisojen välisenä aikana pystyy onnistuneella viimeistelyllä tekemään tulosparannuksen MM-kisoihin.

– Toistokisaajat ovat puolestaan saaneet keskittyä MM-kisaan jo viime vuoden loppupuolelta lähtien, joten uskon, että sieltäkin on odotettavissa hyviä tuloksia. Erittäin mielenkiintoista on myös nähdä, minkälaisiin tuloksiin ulkomaalaiset haastajat pystyvät näin ensimmäisissä MM-kisoissa, Kangas selvittää.

Kisojen aikataulun ja osallistujalistan näet täältä.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. Toistoleuanvedon voittaja on se, joka tekee yhtäjaksoisesti eniten hyväksyttyjä suorituksia.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää puolestaan se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.