Leuanvedon historian ensimmäiset MM-kilpailut järjestetään Espoossa – Kiinnitä huomiosi ainakin näihin suomalaisurheilijoihin

Lisäpainoleuanvedon ja toistoleuanvedon historian ensimmäiset MM-kilpailut järjestetään Espoossa 15.5.-16.6.

Suomen Leuanveto ry:n tuore puheenjohtaja Sakari Mäntyselkä odottaa mielenkiintoista kisatapahtumaa.

– Odotan MM-kisoista hienoa, sujuvaa ja viihdyttävää urheilutapahtumaa. Uskoisin, että tulee kovia tuloksia molemmissa lajeissa. Toivon, että näemme kovia kamppailuja maailmanmestaruuksista, Mäntyselkä toteaa.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä kilpaillaan lisäpainoleuanvedon paremmuudesta ja toisena kilpailupäivänä toistoleuanvedon mestaruuksista. Suomen edustajat on valittu näyttökilpailujen perusteella.

Suomea edustaa kussakin sarjassa enintään kolme vetäjää. Ulkomaalaisten kilpailijoiden määrää ei ole kisoissa rajattu. Lajin historian ensimmäisiin MM-kilpailuihin on ilmoittautunut urheilijoita Suomen lisäksi yhdeksästä eri maasta.

Kisat järjestetään Espoon CrossFit 8000 –salilla. Kisatapahtumien järjestelyistä vastaavat Suomen Leuanveto ry, leuanvedon maailmanjärjestö World Pull-Up Organization sekä kilpailusalin talkoolaiset.

Toistoleuanvedon voittaja on se, joka tekee yhtäjaksoisesti eniten hyväksyttyjä suorituksia. Vetoyrityksiä on yksi. Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää puolestaan se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme. Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Poimimme muutamia suomalaisurheilijoita, joiden edesottamuksia kannattaa erityisesti tarkkailla MM-kisoissa. Kysyimme myös heiltä, miten kisavalmistelut ovat sujuneet.

Tapio Hokkanen, lisäpainoleuanvedon alle 100-kiloisten sarja

Turussa asusteleva Tapio Hokkanen teki lisäpainoleuanvedon historian kaikkien aikojen kovimman tuloksen SM-kisassa Espoossa toukokuussa. Hokkanen veti yhden leuan 105 kilon lisäpainolla, ja on siten itseoikeutetusti yksi mielenkiintoisimpia suomalaisurheilijoita.

Pari vuotta sitten hän ei voinut edes haaveilla moisista lukemista. Vielä viime vuoden helmikuussa hän veti 85 kiloa ja vuonna 2014 66 kiloa. Hokkanen antaakin kehityksestään erityiskiitosta valmentajalleen Tuomas Rytköselle.

Hokkanen vakuuttaa, että kaikki paukut eivät menneet toukokuun SM-kilpailuun. Hokkanen tavoittelee jälleen mahdollisesti ennätyslukemia.

– Lähden ilman muuta innolla MM-kisaan. SM-kisan veroisen kunnon löytäminen MM-kisaan näin lyhyellä valmistautumisella ei ole kuitenkaan helppoa. Lähdetään katsomaan, mihin päivän kunto riittää.

– Tavoitteena on aina toki parantaa omaa ennätystä, mutta se voi olla tällä kertaa hyvin vaikeaa, 30-vuotias Hokkanen selvittää.

Teemu Ojala, lisäpainoleuanvedon alle 90-kiloisten sarja

Suomen miehillä on kivenkova edustus lisäpainoleuanvedon alle 90-kiloisten sarjassa. Konsta Koivurannalla ja Marko Mäkisellä on pohjalla tältä vuodelta 96 kilon tulokset. Espoolainen Teemu Ojala veti puolestaan sarjansa uudeksi SE-lukemaksi 101 kiloa SM-kisassa Espoossa.

Ojala kertoo, että maagisen sadan kilon rajan rikkominen oli hänen pitkän linjan tavoitteensa. Hän toteaa kuitenkin, että kovalla treenillä ennätykset saattavat paukkua myös lähitulevaisuudessa. Parhaimpaansa Ojala ei ole omasta mielestään vielä yltänyt.

– Koen, että omaan maksimiini on vielä reilusti matkaa, 33-vuotias Ojala toteaa.

Mikä se maksimi sitten voi olla?

– Sen aika näyttää. Mutta 101 kiloa se ei ole, Ojala kertoo.

Ojala toteaa, että MM-kisat sytyttävät kovasti. Hän on asunut koko ikänsä Espoossa, ja siksi Ojalan mielestä onkin erityisen hienoa, että lajin historian ensimmäiset MM-kisat järjestetään juurikin Espoossa.

– MM-kisat sytyttävät aina, Ojala selvittää.

Hän myöntää kuitenkin, että SM-kisan ja MM-kisan välisenä aikana ei pysty ihmeitä tekemään.

– Ei siinä ihmeitä kerkeä tekemään. Paras yritetään, että tulokseen voi olla tyytyväinen.

Mari Kallioinen, lisäpainoleuanvedon alle 60-kiloisten sarja

Jyväskyläläinen Mari Kallioinen tehtaili painoluokkansa uudeksi Suomen ennätykseksi 49 kiloa Espoon SM-kilpailussa toukokuussa. Hän on siis enää yhden kilon päässä maagisesta 50 kilon rajasta, jonka on kaikki sarjat huomioon ottaen rikkonut vain yksi nainen.

Kallioisen tavoitteena on rikkoa tämä maaginen 50 kilon raja historian toisena suomalaisnaisena.

– Tavoittelen maagista 50 kilon nostoa. Ja jos kaikki menee hyvin, se nousee kyllä, 36-vuotias Kallioinen tuumaa.

– Leuanvedon suhteen se olisi upea saavutus, Kallioinen jatkaa.

Ennen kisaa hän aikoo pudottaa elopainoa parisen kiloa, herkistellä sekä huoltaa aktiivisesti kroppaa.

Marianne Katila, lisäpainoleuanvedon alle 70-kiloisten sarja

Etelä-Pohjanmaalta Seinäjoelta tuleva Marianne Katila veti Espoon SM-kisassa kunnioitettavat 45 kiloa. Viimeisellä vedollaan hän yritti sivuta painoluokkansa Suomen ennätystä 51 kiloa. Sen on vetänyt Noora Kärkkäinen, joka on siis toistaiseksi ainut nainen, joka on rikkonut 50 kilon rajan naisten lisäpainoleuanvedossa.

Katilan veto ei kuitenkaan vielä tuolloin riittänyt. Nyt hän uskoo, että maaginen raja saattaa rikkoutua.

– Jos kaikki menee putkeen, se 50 kiloa voi nousta.

– Olisi hienoa nostaa 50 kiloa tai enemmän. Voima on kiehtonut aina, 32-vuotias Katila sanoo.

Hän yrittää syödä hyvin sekä levätä parhaansa mukaan ennen MM-koitosta.

– Minulla on valmennus ja koitan parhaani mukaan noudattaa annettuja ohjeita, Katila selvittää.

Joonas Mäkipelto, toistoleuanvedon alle 90-kiloisten sarja

Salolainen palomies Joonas Mäkipelto on tuttu leuanvedon ME-suorituksistaan. Niissä suorituksissa on saanut pitää taukoja.

Suomen Leuanveto ry:n ja leuanvedon maailmanjärjestö World Pull-Up Organization alaisissa kisoissa taukoja ei ole. Kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta.

Mäkipelto osallistui viime vuonna historiansa ensimmäisiin virallisiin leuanvetokilpailuihin, ja hän veti painoluokkansa uudeksi Suomen ennätykseksi 58 leukaa. Kaikki miesten sarjat huomioon ottaen kovimman tuloksen on tehnyt jyväskyläläinen Juha Ruokonen, joka on vetänyt 63 leukaa. Hän teki kyseisen tuloksen miesten alle 80-kiloisten sarjassa.

Mäkipelto lähtee rikkomaan Ruokosen ennätystä. Treeneissä on mennyt jopa 69 leukaa. Mäkipellolla on ollut kuitenkin otevoiman kanssa pienoisia ongelmia.

– Tavoite on aina voittaa, on kilpailu mikä tahansa.

– 69 leukaa vedin huhtikuussa ja 65-66 on se peruslukema, mikä on tullut kevään aikana useasti.

– Viime vuonna oli kuitenkin ihan samat tulokset, mutta kisoissa ei onnistunut, niin kokeillaan nyt uusiksi, 31-vuotias Mäkipelto kertoo.

Heikki Messo, toistoleuanvedon alle 60-kiloisten sarja

62-vuotias Heikki Messo on elävä todiste siitä, että ikä ei ole esteenä leuanvedossa. Hän pitää painoluokkansa Suomen ennätystä hallussaan 47 toistolla. Painoluokkaa ylempänä hän on vetänyt 48 leukaa, mutta se on sarjan neljänneksi paras tulos.

Nyt Messo lähtee tavoittelemaan 50 toiston rajapyykkiä.

– Treenaan joka toinen päivä leuanvetoa maksimitoistoilla. Kisat jännittävät kyllä, mutta yleensä se ei vaikuta tuloksiin. Yli 50 on mennyt harjoituksissa ja se onkin suuri haaveeni päästä 50 toiston kerhoon.

– Ikä ei näytä vielä hidastavan tahtia, Helsingissä asusteleva Messo tuumaa.

Valtteri Kenkkilä, toistoleuanvedon alle 110-kiloisten sarja

Valtteri Kenkkilä pitää hallussaan toistoleuanvedon Suomen ennätyksiä alle 100-kiloisten, alle 110-kiloisten ja yli 110-kiloisten sarjassa. Raskaimmassa painoluokassa hän on vetänyt 28 leukaa ja kahdessa kevyemmässä 50 leukaa.

MM-kisassa Kenkkilä kilpailee alle 110-kiloisten sarjassa. Tampereella asusteleva Kenkkilä on kunnostaan epävarma.

– Valmistautuminen on ollut haasteellista ja kunto on arvoitus itsellekin. Toivotaan parasta ja laitetaan kaikki silti peliin, 39-vuotias Kenkkilä sanoo.

Heli Heikkinen, toistoleuanvedon alle 60-kiloisten sarja

Heli Heikkinen on toistaiseksi voittamaton toistoleuanvedon naisten yleisissä sarjoissa. Hän vastaa naisten kovimmasta toistoleuanvedon tuloksesta, joka on kunnioitettavat 46 leukaa.

Heikkinen tavoitteli jo viime vuonna maagisen 50 leuan rajan rikkomista, mutta joutui tuolloin kuitenkin pettymään.

Heikkisen kisakunto on suuri kysymysmerkki hänelle. Raaka voimataso on kunnossa, sillä hän veti toukokuun lisäpainoleuanvedon SM-kisassa alle 50-kiloisten naisten uudeksi Suomen ennätykseksi 44 kiloa. Toistoleuanvedon MM-kilpailussa hän kilpailee painoluokkaa korkeammalla, eli alle 60-kiloisten naisten sarjassa.

– Lisäpainokilpailu osoitti, että voimaa on tullut lisää ja nyt viimeisen kuukauden ajan treenit ovat olleet kestovoiman hakemista. Tavoitteena on päästä astumaan sille korkeimmalla korokkeelle.

– Kisat sattuvat kuitenkin töiden kannalta vuoden kiireisimpään aikaan, joten viimeisen kahden viikon treenejä en pysty tekemään parhaalla mahdollisella tavalla, Asikkalan Vesivehmaalla lypsykarjantilaa pyörittävä 51-vuotias Heikkinen sanoo.

Aivika Kullas, toistoleuanvedon alle 50-kiloisten sarja

Aivika Kullaksella on puolestaan hallussaan naisten kaikkien aikojen toiseksi kovin tulos, 44 leukaa, joka on hänen painoluokkansa Suomen ennätys.

Kullas on vasta 13-vuotias, ja siten poikkeuksellisen lahjakas leuanvetäjä. Vahva voimistelutausta on avittanut Kullasta koviin suorituksiin.

Hän lähtee tavoittelemaan MM-kisasta omaa ennätystä.

– Oma enkka on tietysti tavoitteena, Salon Kiskossa asusteleva Kullas sanoo.

– Katsotaan kisan jälkeen, mitä tulee, Kullas toteaa.

Hänen mielestään leuanvedossa on mukavinta se, kun saavuttaa omia tavoitteita. Kullas on saanut koulukavereiltaan positiivista kannustusta. Kullas ei ole omien sanojensa mukaan kova jännittämään.

– Sanotaan, että sopivasti jännittää, Kullas muotoilee.

Kisojen aikataulun ja osallistujat näet täältä.

Kisaa voi seurata suorana lähetyksenä Ilta-Sanomien verkkosivuilta. Lue juttu aiheesta täältä.