Toistoleuanvedon SM-mitalit ratkottiin Salossa, Joonas veti 65 leukaa

Kuva: Niko Ranta / Suomen Leuanveto ry

Toistoleuanvedon SM-mitalit ratkottiin helteisessä säässä Salon torilla torstaina.

Yleisissä sarjoissa ei tehty tällä kertaa uusia Suomen ennätyksiä. Miesten sarjojen kovimman tuloksen veti 34-vuotias palomies Joonas Mäkipelto, joka veti 80-kiloisten (70,1-80,0 kg) sarjassa 65 hyväksyttyä leukaa.

Hän jäi omissa nimissä olleesta Suomen ennätyksestä kahden toiston päähän. Mäkipelto arveli, että tuloksia rokotti lämmin ilma. Toistoleuanvedon kilpailut on pidetty aiemmin sisätiloissa.

Mäkipellon mielestä nestemäinen magnesium ei ollut välttämättä myöskään paras aine otepitoa varten. Nestemäisen magnesiumin sijasta joitakin vuosia sitten kisoissa käytettiin pulverimaista magnesiumia.

– Lähes kaikki kisaajat ovat vetäneet alakanttiin. Todennäköinen syy on se, että nestemäinen magnesium muuttuu lämmetessään liukkaaksi noin 40-50 toiston kohdalla. Aluksi minullakin oli unelmapito käsissä, mutta yhtäkkiä 50 toiston jälkeen ote muuttui liukkaaksi, Mäkipelto kertoo.

Hän on saanut harjoituksissa jopa 76 leukaa, viime viikolla treeneissä meni 73 leukaa. Tähän peilaten Mäkipelto on tulokseensa hitusen pettynyt.

– Kisatuloksena 65 toistoa on hyvä, mutta kuitenkin kymmenen alle tavoitteen, Mäkipelto sanoo.

Hän oli iloinen siitä, että sai kisata kotiyleisönsä edessä.

– Kotiyleisön edessä olisi ollut hienoa saada 70 leukaa, vähän olen katkera itselleni, mutta minkäs teet, Mäkipelto kertoo.

Vielä viime vuoden marraskuussa sydänoperaatiossa ollut lahtelainen Marko Dammert onnistui myös hienosti 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) miesten sarjassa. Hän veti 61 hyväksyttyä leukaa. Mäkipellon ja Dammertin lisäksi seitsemän miestä veti vähintään 50 leukaa.

Naisten sarjojen kovimman tuloksen veti kirkkonummelainen Maria Kojoukhova, joka voitti 60-kiloisten (50,1-60,0 kg) naisten sarjan 43 toistolla.

Perjantaina ratkotaan miesten ja naisten lisäpainoleuanvedon SM-mitalit.

Toistoleuanvedon SM-kisan tulokset näet täältä.

Näet Joonas Mäkipellon suorituksen täältä.