
Yleisten sarjojen, junioreiden sekä veteraanien toistoleuanvedon SM-mitaleista kilpaillaan Tampereen Liikuntakeskus Poltteessa 28. marraskuuta.
Ilmoittautuneita on yhteensä 85.
Salolainen Timo Matila, 54, on yksi Suomen kovimmista toistoleuanvetäjistä. Mies hätyyttelee tulevissa SM-kisoissa jo maagista 60 leuan rajaa. Siihen ovat Suomessa pystyneet vain Joonas Mäkipelto ja Juha Ruokonen.
– Tietysti yritetään ennätystä ja joka jätkä yrittää ennätystä.
– Onhan se (60 leukaa) treeneissä mennyt ja joskus enemmänkin. Kyllä se aina mahdollista on, mutta se on aika paljon päivästä kiinni ja miten viimeistelytreenit menevät, Matila sanoo.
Matila kertoo vetäneensä leukoja ”oikeastaan aina”, mutta kunnolla hän tutustui lajiin kolmekymppisenä, kun miestä vaivasivat selkäkivut.
– Mä rupesin roikkumaan tangossa, kun se tuntui auttavan. Ja vetelin sitten samalla leukoja, niin siitä tuli pari hyötyä kerralla. Mutta on pysynyt selkä sen jälkeen kunnossa. Se on inhottava syödä kaiken maailman lihaksenrentouttavia, kun ei pääse liikkumaan kunnolla, Matila kertoo.
Enää lihaksia rentouttavia aineita ei ole tarvinnut ottaa. Hän kehottaakin kaikkia lajin pariin.
– Siinä pysyy ainakin selkä kunnossa, Matila toteaa.
Ensimmäiseen toistoleuanvedon SM-kilpailuun Matila osallistui Kiimingissä vuonna 2013, ja tuloksena oli 25 leukaa.
Miehen ennätys on 57 leukaa, jonka hän veti Hyvinkään kansallisissa kisoissa lokakuussa. Tuolloin hän kisasi miesten 80-kiloisten (70,1-80 kg) sarjassa, nyt Tampereella hän osallistuu 70-kiloisten sarjaan (60,1-70,0 kg).
Matila on myös yksi lajiaktiiveista ja hän on toiminut esimerkiksi tuomarina lisäpainoleuanvedon kisoissa.
Kilpailun aikataulun näet täältä.
Osallistujalistan näet täältä.
Ohjeita kisailijoille
Koronatilanne niin Suomessa kuin Pirkanmaallakin pahenee entisestään. Pirkanmaan koronanyrkki kertoi tiistaina uusista tiukentuneista suosituksista sen alueella.
Tiukentuneesta tilanteesta johtuen Suomen Leuanveto ry:n hallitus päätti niin ikään tiukentaa aiemmin tiistaina ilmoitettuja ohjeita ja määräyksiä. Toisin kuin aiemmin ilmoitimme, emme ota kisapaikalle ollenkaan yleisöä. Juniorikilpailija saa ottaa kuitenkin yhden huoltajan mukaansa.
Pyrimme näyttämään kisatapahtumasta kuitenkin livestriimin Facebook-sivuillamme.
Toivomme, että urheilijat saapuvat kisapaikalle vasta oman punnituksen alkaessa. Toivomme myös, että urheilijat poistuvat kilpailupaikalta heti oman palkinnonjaon jälkeen.
Toivomme kaikilta ymmärrystä tässä haastavassa tilanteessa. Pidetään turvaväleistä ja käsihygieniasta huolta, että kaikilla on turvallista kilpailla. Alla vielä kootut, uudet ohjeet.
Ohjeita kisailijoille
– Älä tule kilpailupaikalle, jos olet karanteenissa, tiedät altistuneesi koronavirukselle tai sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita!
– Kilpailupaikalla on käytettävissä käsidesiä sekä kasvomaskeja (n. 1 kpl/arvioitu paikallaolija). Tuomarit käyttävät kisoissa kasvomaskeja ja puhdistavat tangon noin joka kymmenennen vetosuorituksen jälkeen.
– Muista noudattaa turvavälejä punnitusjonossa, lämmittelyssä sekä kilpailun aikana. Toivomme, että urheilijat käyttävät kasvomaskeja koko tapahtuman ajan lämmittelyä ja kisasuoritusta lukuun ottamatta. Pese kätesi.
– Desinfioi kätesi huolellisesti ja hyvin ennen kilpailunjohtajan tarkistusta, jotta kämmenesi ehtivät kuivua ennen magnesiumin laittamista.
– Magnesiumpalojen sijaan kisoissa käytetään nestemäistä magnesiumia, jota kilpailunjohtaja laittaa kilpailijan kämmeniin pullosta.
– Palkintojenjaossa ei kätellä. Mitalit jaetaan tarjotinta käyttäen.