Luvassa kaikkien aikojen leuanvetokisat Helsingissä – SM-mitaleista taistelee ennätysmäärä kisailijoita

Luminka, Irina, Alarik ja Lauri Laasala.

Toistoleuanvedon tämän vuoden SM-kisoihin on ilmoittautunut peräti 119 urheilijaa. Määrä on kaikkien aikojen ennätys.

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela on syystäkin iloinen. Leuanveto on lajina vahvassa nosteessa. Kisa käydään Helsingissä, Lauttasaaren Liikuntakeskuksessa 24. marraskuuta.

– Leuanveto on ollut lajina nosteessa jo usean vuoden ajan. SM-kisojen markkinointi ja keskeinen sijainti Helsingissä on houkutellut vetäjiä liikkeelle sankoin joukoin, Karppela sanoo.

– Näen tämän osallistujaennätyksen hienona esimerkkinä siitä, että lajin kannalta ollaan menossa oikeaan suuntaan, Karppela lisää.

Osallistujaennätystä selittää myös se, että Helsingin kisan jälkeen selviää, ketkä toistoleuanvetäjät pääsevät edustamaan Suomea historian ensimmäiseen MM-kilpailuun, joka käydään Espoossa ensi vuoden kesäkuussa. MM-kisoissa paremmuudesta taistellaan toistoleuanvedossa ja lisäpainoleuanvedossa. Suomen lisäpainoleuanvedon edustajat valitaan ensi vuoden kevään kisojen perusteella.

Suomen edustajiksi valitaan kustakin painoluokasta kolme parasta vetäjää. Toistoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja.

– MM-kisat motivoivat varmasti kaikkia yrittämään parhaansa, Karppela tuumaa.

Hän odottaakin kovatasoista Helsingin kilpailua.

– Odotan rehtiä urheilumieltä, omia ennätyksiä, Suomen ennätyksiä ja näkyvyyttä lajille, Karppela selvittää.

Tekeekö Heli Heikkinen historiaa, mihin kykenee palomies Joonas Mäkipelto?

Etukäteen ajatellen yksi suurimmista mielenkiinnoista kohdistuu jälleen kerran Vesivehmaan Virettä edustavaan Heli Heikkiseen. Hän on kaikkien aikojen kovin suomalaisnainen toistoleuanvedossa. Hän veti syyskuussa käydyssä toistoleuanvedon Suomen Cup –kisassa 46 leukaa.

SM-kisassa hän havittelee ensimmäisenä naisena maagista 50 leuan rajaa. Heikkinen kilpailee alle 60-kiloisten naisten sarjassa. Treenit ovat kulkeneet hyvin.

– Kunto on nousussa. Voimatasot olen pystynyt säilyttämään ja kestävyysominaisuudet ovat kehittyneet paljon Suomen Cup –kisan jälkeen.

– Loppuajan yritän herkistellä, että vetäminen olisi herkkää ja jaksavaa SM-kisassa. Ja tietysti pitää yrittää pysyä terveenä, lypsykarjantilaa Asikkalassa pitävä 51-vuotias Heikkinen sanoo.

Salolainen palomies Joonas Mäkipelto osallistuu nyt toiseen viralliseen leuanvetokisaan Suomessa. Hän on tullut aiemmin tutuksi leuanvedon ME-suorituksistaan, mutta niissä on saanut pitää taukoja. Suomen Leuanveto ry:n alaisissa kisoissa taukoja ei ole.

Syyskuisessa Suomen Cup –kisassa mäkipelto veti 53 leukaa, mutta hän ei ollut täysin tyytyväinen. Mäkipelto kilpaili kuumeessa, mikä verotti osittain voimia. Mäkipelto kilpailee miesten alle 90-kiloisten sarjassa.

– Viimeksikin oli tavoitteena saada 65 leukaa, niin se on myös nyt tavoitteena.

– Nyt on joka viikko treeneissä tullut yli 60 leukaa. Hyvällä tuurilla se saattaa siis onnistua, 30-vuotias Mäkipelto kertoo.

Kaikki sarjat huomioon ottaen kovimman tuloksen miesten sarjassa on tehnyt jyväskyläläinen Juha Ruokonen, joka veti uskomattomat 63 leukaa Salossa pari vuotta sitten. Hän kilpaili alle 80-kiloisten sarjassa. Helsingissä pidettävään SM-kisaan Ruokonen ei osallistu.

Kilpailuun koko perheen voimin

Leuanvedon paremmuudesta kilpaillaan niin juniorisarjoissa, aikuisten sarjoissa, kuten myös veteraanisarjoissa. Leuanveto voi olla myös koko perheen yhteinen harrastus.

Tästä oivana esimerkkinä ovat Huittisista tuleva Hakasuon perhe ja Akaalta ponnistava Laasalan perhe. Perheiden molemmat vanhemmat ja kaksi lasta kilpailee jälleen kerran toistoleuanvedon paremmuudesta Helsingissä.

Lauri Laasala kertoo, että kipinä leuanvetoon syttyi hänen vaimonsa Irinan kanssa käydystä keskinäisestä kilpailusta.

– Leuanveto sai alkunsa meidän keskinäisestä kisasta, jolla ratkottiin kuukausittain, kumpi keittää kahvit seuraavan kuun ajan, Lauri Laasala sanoo.

Irina aloitti Laasalan perheestä ensimmäisenä kilpailun virallisissa kisoissa, ja kannustusjoukoissa mukana ollut Lauri sekä lapset kiinnostuivat myös myöhemmin kisailusta.

– Olohuoneeseen hankittiin puolapuut ja leuanvetorekki, jossa lapset mielellään roikkuivat ja vetivät myös leukoja.

– Treenaillaan usein yhdessä. Leuanvedossa parasta on se, että sitä voi tehdä melkein missä vain. Se on loistava voiman mittari sekä laji, jonka kaikki tuntevat, SM-kisoissa miesten alle 100-kilon sarjassa kisaileva Lauri Laasala sanoo.

Irina Laasala osallistuu naisten +70-kiloisten sarjaan. Alarik osallistuu 7-vuotiaiden poikien sarjaan ja Luminka 11-vuotiaiden tyttöjen sarjaan. Perheeseen kuuluu myös 13-vuotias Miilo, joka ei kuitenkaan osallistu kisoihin, vaikka ”hienosti leukoja vetääkin”, Lauri Laasala toteaa.

Jyrki Hakasuo kertoo myös, että leuanvetoa harrastetaan heidän perheessään yhteisvoimin. Hänen vaimonsa Mari osallistuu naisten alle 60-kiloisten sarjaan ja lapsista Oiva osallistuu 7-vuotiaiden poikien sarjaan sekä Anni 11-vuotiaiden tyttöjen sarjaan.

– Yhdessä treenataan kaverin piharakennukseen rakennetulla omalla salilla. Muksut on aina meidän treeneissä mukana roikkumassa telineillä ja tekemässä omaa leikkimielistä treeniään, miesten alle 90-kiloisissa kilpaileva Jyrki Hakasuo toteaa.

Kisoja voi tulla seuraamaan paikan päälle

Toistoleuanvedon SM-kisaa voi tulla seuraamaan paikan päälle. Sisäänpääsy on ilmainen. Myös Ilta-Sanomien ISTV näyttää kisan suorana lähetyksenä nettisivuillaan.

– Parhaiten lajista pääsee perille virittäytymällä ISTV:n linjoille tai tulemalla paikan päälle kannustamaan vetäjiä koviin suorituksiin, Karppela kertoo.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.

Kisan aikataulun näet täältä.
Ilmoittautuneiden listan näet täältä.

Lisätiedot
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Martti Karppela
040 570 0121