Lisäpainoleuanvedon SM-mitalit ratkottiin Salossa, 11-vuotias Bennie kiskaisi komean tuloksen

Lisäpainoleuanvedon yleisten sarjojen, veteraanien, junioreiden sekä joukkueiden SM-mitalit ratkottiin Liikuntakeskus Viressä Salossa lauantaina.

Kisatapahtumassa nähtiin jälleen kerran hienoja tuloksia sekä tukku uusia Suomen ennätyksiä.

Sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää yhden hyväksytyn leuan mahdollisimman suurella lisäpainolla. Vetoyrityksiä on kolme.

Yhdestä hienoimmasta ennätyksestä vastasi Bennie von Gerich, joka veti 11-vuotiaiden poikien uudeksi Suomen ennätykseksi 20 kiloa. Sarjan aikaisempi ennätys oli Sebastian Åbrantin hallussa 18,5 kilolla.

Nummelassa asusteleva nuorimies oli suorituksesta innoissaan.

– Oli kiva kokeilla uutta lajia. Ei se ole aina niin helppoa kuin kuvittelee. Ja jos ei saa tulosta, pitää vain yrittää uudelleen, Bennie kertoo.

– Mutta oli tulos pieni yllätys, Bennie sanoo.

Myös hänen isänsä Jan von Gerich osallistui ensimmäistä kertaa leuanvetokilpailuun. Jan tunnetaan julkisuudessa työstään Nordean pääanalyytikkona. Hän on myös Suomen yksi tunnetuimpia taloustietäjiä.

Jan sai miesten 90-kiloisten (80,1-90,0 kg) sarjassa SM-hopeaa tuloksella 77 kiloa. Hän oli tulokseen tyytyväinen, joskin hieman jäi myös hampaankoloon.

– 77 kiloa meni yllättävänkin hyvin. Ehkä olisi pitänyt uskaltaa yrittää 80 kiloa, Jan tuumii.

Miesten sarjoista kovimman tuloksen teki Tapio Hokkanen, joka veti 100-kiloisten (90,1-100 kg) sarjassa tasan sata kiloa. Turussa asusteleva ja Petäjäveden Petäjäisiä edustava Hokkanen ei ollut tulokseensa kuitenkaan tyytyväinen. Hänellä on hallussaan sarjan Suomen ennätys 105,5 kiloa, joka on myös kaikki sarjat huomioon ottaen kovin tulos.

Lauantaina 106 kilon ennätysyritykset eivät ottaneet tuulta purjeisiinsa.

– Ei tällä kertaa tehty ennätystä. Kun se oli tavoitteena, niin silloin täytyy olla pettynyt. Teknisesti vedot olivat huonoja. Kuntokaan ei ollut voimien puolesta siellä, missä olisi pitänyt, vaikka ennen kisaa näytti hyvälle, 32-vuotias Hokkanen sanoo.

Koronatilannekaan ei vaikuttanut suoritukseen. Epidemiasta huolimatta hän on päässyt treenaamaan hyvin.

– Koronan piikkiin ei voi laittaa tällä kertaa, Hokkanen kertoo.

Miesten raskaimman luokan, eli yli 110-kiloisten uudesta Suomen ennätyksestä vastasi Lohjalla asusteleva Rauno Timperi. Hän paransi omissa nimissään ollutta ennätystä 3,5 kilolla. Nyt uusi ennätys on 76,5 kiloa.

– Paikat eivät ole meinanneet kestää. Hauisten ja kyynärvarren kanssa on ollut ongelmia. Meni siihen nähden yllättävän hyvin, Inxa Gymiä edustava Timperi sanoo.

Hän aikoo nauttia uudesta ennätyksestä luonnon äärellä.

– Ajattelin ottaa veneen alle ja käydä järvellä. Ja voisin ottaa myös lasin kuohuvaa, 32-vuotias Timperi sanoo.

Naisten kovimmasta tuloksesta vastasi 70-kiloisten (60,1-70 kg) sarjassa kilpaillut Noora Kärkkäinen. Hän sivusi omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä, joka on 53 kiloa. Se on myös naisten kaikki sarjat huomioon ottaen kovin tulos.

– Kun vedin 53 kiloa, tuntui, että olisi ollut vielä kilo varaa, Kärkkäinen kertoo.

Niinpä hän laittoi kolmanteen vetoon 54 kiloa, mutta se ei tällä kertaa tullut.

– Se oli aika lähellä. Oma tavoite oli kuitenkin parantaa ennätystä.

– Koitetaan parantaa jatkossa. Kisoihin valmistautuminen on aina raskasta, Liedossa asusteleva 33-vuotias Kärkkäinen selvittää.

Näet Bennie von Gerichin suorituksen täältä.

Näet Tapio Hokkasen suorituksen täältä.

Näet Noora Kärkkäisen suorituksen täältä.

Näet Rauno Timperin suorituksen täältä.

Näet kisojen tulokset täältä.