Lisäpainoleuanvedon SM-mitaleista taistellaan Salossa – miten pärjäävät Nordean pääanalyytikko ja nyrkkeilyn moninkertainen SM-mitalisti?

Kuva: Hanna von Gerich

Miesten ja naisten yleisten sarjojen sekä veteraanien ja junioreiden lisäpainoleuanvedon SM-mitaleista kilpaillaan Salossa 24. heinäkuuta. Kilpailupaikkana on Liikuntakeskus Vire. Kilpailuun on ilmoittautunut 71 urheilijaa, ja mukana on jälleen paljon ensikertalaisia.

Miesten 90-kiloisten sarjassa (80,1-90 kiloa) kilpaileva Jan von Gerich, 42, on Nordean pääanalyytikko, ja Suomen yksi tunnetuimpia talousasiantuntijoita. Hänen erikoisosaamisensa on korkomarkkinoissa.

Mielenkiintoiseen työhön von Gerich hakee vastapainoa urheilusta ja liikunnallisesta elämäntavasta. Hän kutsuukin itseään leikkisästi ninjasoturiksi.

Termi tulee hänen päälajistaan obstacle course racingista (OCR), joka vaatii rautaista kestävyys- ja lihaskuntoa. OCR:ssä – suomeksi modernissa estejuoksussa – kilpailijat juoksevat yleensä noin 15 kilometrin mittaisen maastoreitin, jonka varrelle on pystytetty kymmeniä esteitä.

Samanlaisia piirteitä on alun perin japanilaisessa tosi-tv-formaatissa Ninja Warriorissa, jossa kilpailijat mittelevät paremmuudestaan erilaisia esteitä sisältävällä vauhdikkaalla ja haastavalla radalla.

Von Gerich on kilpaillut lajissa ulkomailla, ja osallistunut MM- ja EM-kisoihin. Hän on rakentanut jopa pihamaalleen Nummelaan oman harjoitteluradan. Se on paisunut muutamissa vuosissa katseita kääntäväksi telineverkostoksi.

Mies kertoo harjoittelevansa periaatteessa joka päivä, mutta erilaisin painotuksin. Treenit muodostuvat muun muassa juoksusta, suunnistuksesta, esteradalla temppuilusta ja voimailuista.

Leuanveto on kuulunut oleellisena osana von Gerichin viikoittaiseen treeniohjelmaan.

– Kolme kertaa viikossa mulla on treenissä jonkinlaista leuanvetoa, von Gerich kertoo.

 Niinpä hän päätti nyt osallistua ensimmäiseen leuanvetokilpailuunsa.

– Kun näin, että kilpailu järkätään, ajattelin tulla kokeilemaan, miltä se maistuu, von Gerich sanoo.

– OCR:ssä pitää roikkua aika paljon. Siinä on hyötyä, jos pystyy yhdellä kädellä roikkumaan, mielellään käsi koukussa. Tähän saa leuanvedosta hyvin puhtia, von Gerich kertoo.

Hän on vedellyt leukoja pikkupojasta lähtien. 10-vuotiaan ikäisenä hänellä oli tavoitteena saada leuka yhdellä kädellä. Tuolloin se ei ottanut tuulta purjeisiin, eikä reilua kymmentä vuotta myöhemminkään.

Muutamia vuosia sitten haave yhden käden leuanvedosta kuitenkin toteutui.

– Tein erilaisia käsitreenejä, ja huomasin jossain vaiheessa, että se voisi mennä. Niin se sitten meni, von Gerich kertoo.

Viime vuonna von Gerich sai jopa kaksi perättäistä leukaa yhdellä kädellä.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme. Hän lähtee kilpailuun mitalinkiilto silmissä. 90-kiloisten sarjaan on ilmoittautunut neljä urheilijaa.

Von Gerich on vetänyt treeneissä leuan ainakin 70 kilon lisäpainolla.

– Kyllä sieltä olisi mitalin kanssa kiva tulla.

– Jos kisassa saisi jonkun 75 kiloa, se olisi ihan tyydyttävä tulos. Ei sillä kärkeen mennä, mutta sillä kehtaa lähteä kisaan mukaan, von Gerich sanoo.

Myös hänen poikansa Bennie on hurahtanut leuanvetoon. Bennie kilpailee 11-vuotiaiden sarjassa. Treeneissä hän on saanut yhden leuan 12 kilon lisäpainolla.

 – Hän on tosi kilpailullinen luonteeltaan. Hän haluaisi kilpailla kaikessa mahdollisessa, mihin vain pääsee. Kun hän kuuli, että mä lähden kisailemaan, heti alkoi kysymykset, onko hänelle sarjaa.

Kuva: Jarno Hiltunen

Niin ikään ensikertalaisena lisäpainoleuanvedon SM-kilpailuun osallistuu Mia Salokannel, joka on amatöörinyrkkeilyn kolminkertainen SM-mitalisti. Hänellä on plakkarissaan kaksi hopeaa ja yksi kulta.

Paraisilla asustava ja FysioGYMiä edustava Salokannel, 33, kilpailee 50-kiloisten (0-50,0 kiloa) naisten sarjassa. Nyrkkeily jäi tauolle koronan puhjettua viime vuoden keväällä.

Sen siivittämänä Salokannel innostui lisäpainoleuanvedosta viime syksynä.

– Menin salille, ja mietin, mitä teen, kun siellä oli niin paljon porukkaa. Leuanvetotanko oli tyhjänä, ja menin siihen. Kun tein leukoja 12 kilon lisäpainoilla, siellä oli joku valmentaja, joka sanoi, että tässäkin lajissa kilpaillaan. Pyysin häntä googlettamaan, minkälaisilla painoilla lajissa vedetään. Sitten, kun hän luetteli lukemia, sanoin, että joo, joo, mennään kilpailemaan, Salokannel kertoo.

Hän harjoittelee lisäpainoleuanvetoa neljä kertaa viikossa.

– Tämä on ollut erilaista treeniä, mihin olen tottunut, mutta tykkään kyllä kovasti, Salokannel kertoo.

Hänen treeniennätyksensä on 27,5 kiloa. Salokannel lähtee tappelemaan kultamitalista. Sarjan Suomen ennätys on 47 kiloa.

– Kyllä voittoa lähdetään hakemaan, mutta on kiva lähteä untuvikkona, Salokannel kertoo.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. Viralliseen kilpailuun osallistuvan leuanvetäjän täytyy maksaa myös kilpailulisenssi.
 
Näet kilpailun osallistujalistan täältä.
Näet kilpailun aikataulun täältä.