Lisäpainoleuanvedon paremmuuksista mitellään Seinäjoella – rikkoontuuko maaginen 200 kilon raja historian ensimmäistä kertaa?

Jesse Pynnönen otevoiman SM-kisoissa Joensuussa tänä vuonna. Kuva: Santeri Mikkonen

85 urheilijaa taistelee lisäpainoleuanvedon paremmuudesta Hotelli Sorsanpesässä Seinäjoella 22. helmikuuta.

Veteraanien ja junioreiden sarjoissa kamppaillaan SM-mitaleista. Yleisissä sarjoissa taistellaan puolestaan Suomen Cup -titteleistä.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainolla yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.

Kaikkien aikojen ennätys on turkulaisella Tapio Hokkasella, joka veti viime vuonna yhden leuan 105 kilon lisäpainolla miesten 100-kiloisten sarjassa (90,1-100 kg).

Yksikään urheilija ei ole toistaiseksi rikkonut maagista 200 kilon rajaa, kun mukaan lasketaan oma elopaino sekä lisäpaino. Tätä lähimmäs on päässyt Kimmo Kostiander 197,6 kilon yhteispainolla.

Kilpasyömisestä ja otevoimailuista tuttu Jesse Pynnönen, 28, haluaa rikkoa maagisen rajan ensimmäisenä suomalaisurheilijana. Pynnönen kilpailee raskaimmassa painoluokassa, miesten yli 110-kiloisten sarjassa.

– Tavoittelen sitä 200 kilon yhteisvetoa.

– Mä olen sen treeneissä vetänyt kolmesti. 202,5 kiloa on paras treeniveto. Ja kun punnitus on vielä noin 2 tuntia ennen sitä varsinaista vetoa, niin uskon, että se 200 kilon rajan rikkominen tulee onnistumaan, Pynnönen sanoo.

Pynnönen on ennen Seinäjoen kilpailua osallistunut yhteen viralliseen lisäpainoleuanvetokilpailuun Jyväskylässä vuonna 2017. Tuolloin hän veti yhden leuan 65,5 lisäkilolla ja hänen elopainonsa oli 121,6 kiloa. Siten Pynnösen kokonaismassa oli 187,1 kiloa.

Pynnösen oma paino on tällä hetkellä noin 145 kiloa. Pynnönen yrittää kasvattaa massaa vielä ennen Seinäjoen kisatapahtumaa.

– Kyllä tarkoitus on olla punnituksessa hieman tuota 145 kiloa painavampi. Eli hankitaan vähän lisäkiloja syömällä, niin ei tarvitse pistää niin paljon lisäpainoa, Pynnönen kertoo.

Pynnönen treenaa leuanvetoa noin parisen kertaa viikossa.

– Mua leuanvedossa kiehtoo se, että kaikkien pitäisi pystyä siihen painosta riippumatta.

– Mun mielestä se on niin loistava yläkropan yleisliike. Se kannattaisi olla jokaisella treeneissä mukana, Pynnönen toteaa.

Hän syttyy nimenomaan kilpailemisesta.

– Kilpasyömisessä, leuanvedossa ja ylipäätään urheilussa mua kiinnostaa ehdottomasti kilpaileminen. Yleensä urheilussa se kehitys on helposti mitattavissa, Pynnönen sanoo.

Pynnönen sanoo, että kilpasyöminenkin käy kovasta urheilusta. Kilpasyömisessä on tarkoituksena syödä mahdollisimman paljon ruokaa tietyssä aikarajassa, joka on tyypillisesti 6-12 minuuttia. Toistaiseksi hänelle ei ole löytynyt Suomessa vastusta.

Yhdessä maailman suurimmassa kilpasyömistapahtumassa hän oli viime vuonna neljäs. Tarkoituksena oli syödä tacoja niin monta kuin kymmenessä minuutissa ehtii. Pynnönen ahmi 97 tacoa. Kisa järjestettiin Yhdysvalloissa Kaliforniassa.

Pynnönen tunnetaan myös syömishaastevideoista, joita hän tekee YouTubeen. Jopa satojatuhansia katsontakertoja keräävillä videoilla Pynnönen syö muun muassa 7,8 kiloa ribsejä, viisi kiloa mämmiä tai lähes 15 000 kalorin edestä muffineja.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Näet Seinäjoen kisan aikataulun täältä:

Näet osallistujalistan täältä:

Lisätiedot
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Sakari Mäntyselkä
P. 040 539 4983