Lisäpainoleuanvedon paremmuudesta mitellään Helsingissä – Miikka saattaa olla kolmas mies, joka rikkoo maagisen sadan kilon rajan

Miikka Lohimäki.

Peräti 84 urheilijaa taistelee lisäpainoleuanvedon paremmuudesta Helsingin Wanhassa Satamassa 16. helmikuuta.

Veteraanit ja juniorit taistelevat SM-mitaleista. Miesten ja naisten yleisissä sarjoissa kilpaillaan Suomen Cup –titteleistä. Yleisten sarjojen SM-kilpailut järjestetään Espoossa toukokuussa.

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtajan Martti Karppelan mukaan leuanveto on lajina huimassa nosteessa.

– Kyselyitä leuanvedosta on tullut todella paljon. On selkeästi nähtävissä, että lajin historian ensimmäiset MM-kilpailut ovat myös nostaneet kiinnostusta, Karppela sanoo.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.

Lajin historiassa kaksi suomalaismiestä on rikkonut sadan kilon maagisen rajan ja yksi suomalaisnainen 50 kilon rajan. Helsinkiläisestä Miikka Lohimäestä saattaa tulla kolmas mies, joka vetää yhden leuan sadan kilon lisäpainolla.

Miehen harjoitustulos on 101,1 kiloa. Hän kilpailee miesten alle 90-kiloisten sarjassa.

– Sadan kilon raja olisi hienoa rikkoa, mutta olen harmillisesti sairastellut pari viikkoa. Eli ihan parhaassa iskussa ei olla, mutta eiköhän 95 kilon paremmalle puolelle päästä, tässä kuussa 25 vuotta täyttävä Lohimäki sanoo.

Lohimäki kilpaili viimeisimmän kerran lisäpainoleuanvetokilpailussa vuonna 2016. Hän sanoo, että tauko on tehnyt hyvää.

– Innostuin viime kesänä vetelemään lisäpainoleukoja pitkän tauon jälkeen. Tauko on tehnyt ihan hyvää. En ole treenannut enää niin usein leukoja kuin ennen. Harjoittelu on järkevöitynyt treenimetodien suhteen, Lohimäki taustoittaa kuntonsa nousua.

Hän myöntää, että lajin historian ensimmäinen MM-kilpailu pönkitti myös leuanvetointoa.

Toistoleuanvedon ja lisäpainoleuanvedon MM-kisat pidetään Espoossa tämän vuoden kesäkuussa. Suomen edustajat toistoleuanvetoon valittiin jo viime vuoden kisojen perusteella. Lisäpainoleuanvetäjät valitaan helmikuun ja toukokuussa järjestettävän kilpailun perusteella. Jokaiseen painoluokkaan valitaan kolme parasta vetäjää.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.

Viralliseen kilpailuun osallistuvan leuanvetäjän täytyy maksaa myös kilpailulisenssi.

Lisäpainoleuanvedon osallistujalistan näet täältä.

Kisan aikataulun näet täältä.