Lisäpainoleuanvedon MM-mitalit ratkottiin Helsingissä – Tapio ja Katarzyna vetivät kaikkien aikojen kovimmat tulokset

Katarzyna Najman. Kuvaaja: Milla Vahtila / Suomen Leuanveto ry

Lisäpainoleuanvedon MM-mitalit ratkottiin Helsingissä, Viikin Monitoimitalolla lauantaina. Kisassa nähtiin lukuisia uusia maailmanennätyksiä.

Turkulainen asianajaja, 32-vuotias Tapio Hokkanen veti miesten sarjojen kaikkien aikojen kovimman tuloksen 108 kiloa. Kauaksi ei jäänyt myöskään yritys 110 kilosta, mutta tällä kertaa se jäi odottamaan itseään.

– Olen tulokseen tosi tyytyväinen, varsinkin, kun 110 kilon yritys oli todella lähellä. On kiva lähteä kohti seuraavia kisoja. Kyllä mä sen 110 kiloa vielä joskus nostan. Mukava on kehittyä ja intoa riittää. Kiitos myös valmennukselle, Hokkanen kertoo.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme. Sarjansa voittaja voi yrittää uutta maailmanennätystä neljännellä yrityksellä.

Entinen kaikkien aikojen kovin tulos 105,5 kiloa, oli niinikään Hokkasen hallussa. Hän kilpaili miesten 100-kiloisten (90,1-100 kg) sarjassa.

Hokkanen piti ennätysvetonsa jälkeen hieman niskaansa, ja tasapainokin oli koetuksella. Sen verran koville veto otti.

– Niin paljon piti rypistää, että niska meni vähän kramppiin, mutta ei siinä mitään sen kummempaa ollut, Hokkanen sanoo.

Lisäpainoleuanvedon MM-mitalit jaettiin nyt historian toisen kerran. Lajin ensimmäiset MM-kisat pidettiin Espoossa kesäkuussa 2019. MM-kisassa kisataan Suomen Leuanveto ry:n ja World Pull-Up Organizationin alaisilla kisasäännöillä.

Puolalainen Katarzyna Najman veti puolestaan naisten sarjojen kaikkien aikojen tuloksen 60 kiloa. Entinen kaikkien aikojen kovin tulos oli suomalaisen Noora Kärkkäisen hallussa 53 kilolla.

55 kilon veto meni vielä suhteellisen kevyesti, mutta ennätysveto tuntui Najmanin harteilla. Najman kilpaili 60-kiloisten (50,1-60,0 kg) naisten sarjassa.

– Se oli vaikeaa. Se oli hyvin raskasta. En ole saanut tätä painoa edes harjoituksissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun rikoin 60 kiloa, hyväntuulinen Najman sanoo.

39-vuotias Najman oli myös lajin ensimmäisissä MM-kisoissa. Hän kehui kisatapahtumaa upeaksi, vaikka koronarajoitusten takia yleisöä ei voitukaan ottaa paikan päälle.

– Mielestäni tämä on parhaiten järjestetty kisa, johon olen ottanut osaa. On aina ilo tulla tänne, kun kaikki on niin täydellisesti hoidettu, Najman sanoi.

Silminnähden iloinen omasta suorituksestaan oli myös jyväskyläläinen Laura-Maija Suur-Askola, joka veti kaikkien aikojen kovimman suomalaisnaisen tuloksen 54 kiloa.

28-vuotias Suur-Askola kilpaili 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) naisten sarjassa, ja otti sarjansa maailmanmestaruuden. Tulos oli myös uusi ME-lukema.

– Mä en ole aikaisemmin vetänyt 54 kiloa. Laitoin kaiken peliin. Mulla oli fiilis, että nyt takki tyhjäksi, ja katsotaan, miten käy. Tuntui ihan uskomattomalle sen takia, että sai itsestään parhaan irti, Suur-Askola sanoo.

Lauantain kenties kovatasoisin ja mielenkiintoisin kisa käytiin miesten 80-kiloisten (70,1-80,0 kg) sarjassa. Yhdysvaltain San Diegosta tullut 31-vuotias John Andermann vei lopulta kirkkaimman mitalin.

Hän veti sarjan uudeksi maailmanennätykseksi 98 kiloa. Aikaisempi ennätys oli Tero Kankaan hallussa 97,5 kilolla.

Andermann rikkoi melkein kolmannella yrittämällä 101 kiloa, mutta vielä siihen paukut eivät riittäneet.

– Olen tyytyväinen tulokseen, mutta olisin halunnut rikkoa 100 kiloa. Sain melkein sen, mitä halusin, mutta jään tavoittelemaan vielä puuttuvaa muutamaa kiloa.

Andermann vieraili Suomessa ja ylipäätään Euroopassa ensimmäistä kertaa. Myös hän kehuu kisajärjestelyjä loistaviksi.

Hän on odottanut kisaamista Suomessa jo parin vuoden ajan. MM-kisoja on jouduttu kuitenkin useaan kertaan siirtämään koronapandemian takia.

– Olen treenannut siitä lähtien tosissaan, kun ensimmäisen kerran kuulin näistä kisoista.

Toisin kuin muut urheilijat, Andermann piti levypainoja jalkojensa takana. Tämä tekniikka on sopinut hänelle, ja se on tuonut tulosta.

Kussakin sarjassa kilpaili korkeintaan kolme suomalaista urheilijaa. Suomalaisten edustuspaikat on ratkaistu kotimaisissa kisoissa. Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Toistoleuanvedon MM-mitalit ratkotaan sunnuntaina. Kisoja voi seurata suorana lähetyksenä Ilta-Sanomien verkkosivuilta.

Näet kisojen tulokset täältä.

Täältä näet Kazakstanin Ildar Yagyayevin tuloksen. Hän teki 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) miesten uuden maailmanennätyksen 96,5 kiloa, joka on tilastokelpoinen tulos. Aikataulusyistä hän kilpaili kuitenkin virallisen kilpailun ulkopuolella.