Leuanvedon MM-mitaleista kilpaillaan Helsingissä – paikalle saapuu jopa unkarilainen olympiamitalisti

Harri Kangas 2019 MM-kisoissa. Kuva: Niko Ranta

Leuanvedon MM-mitaleista kilpaillaan tulevana viikonloppuna Helsingin Viikin Monitoimitalossa.

MM-kisat ovat järjestyksessään toiset. Historian ensimmäiset MM-kisat pidettiin Espoossa kesäkuussa 2019.

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Jyrki Eriksson on tyytyväinen, että kisat voidaan vihdoin järjestää. MM-kisoja on jouduttu useasti siirtämään koronatilanteen takia.

– On hienoa, että voimme vihdoin järjestää leuanvedon MM-kisat Viikin Monitoimitalolla. Olemme tehneet kulissien takana paljon töitä, jotta kisatapahtuma olisi mahdollisimman viihdyttävä ja terveysturvallinen, Eriksson sanoo.

Kisoihin on ilmoittautunut suomalaisten lisäksi urheilijoita yhteensä yli kymmenestä maasta. Koronatilanne on näkynyt ja näkyy viime hetken peruuntumisina. Eriksson toivoo silti, että kisatapahtumassa nähdään hienoja, kansainvälisiä suorituksia.

– Saimme ilahduttavan paljon ulkomaalaisia kilpailijoita. Jännitystä riittää ja odotamme kansainvälisesti erittäin korkealaatuisia kilpailuja, Eriksson kertoo.

Koronarajoitusten takia kisatapahtumaan ei voida ottaa yleisöä. Kisoja voi kuitenkin seurata Ilta-Sanomien verkkosivuilta. Ilta-Sanomat näyttää kisatapahtuman yksinoikeudella suorana lähetyksenä.

Etukäteen ajatellen yksi mielenkiintoisimmista ulkomaalaisista kisaajista on unkarilainen György Zala, jolla on muun muassa kaksi olympiapronssia melonnasta. Hän saavutti mitalinsa Barcelonan 1992 ja Atlantan 1996 kisoista.
53-vuotias Zala kilpalee 90-kiloisten (80,1-90,0 kg) miesten lisäpainoleuanvedossa ja toistoleuanvedossa.

Kova urheilija on myös kurikkalainen Harri Kangas, joka on kovien tulosten lisäksi lajiaktiivi. Hän on vastannut muun muassa ilmoittautumisten vastaanottamisesta, verkkosivujen ylläpitämisestä sekä lajin kehittämistä.

Kangas kilpailee 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) miesten lisäpainoleuanvedossa, jossa hänellä on sarjansa maailmanennätys 96 kiloa. Sen Kangas veti viime MM-kisassa.

– Keväällä 2019 oli urani paras treenijakso ensin toukokuun SM-kisoihin ja sieltä kesäkuun MM-kisoihin. Kisassa tuli tavoiteltu lopputulos, eli voitto ja ennätys. Se oli hieno fiilis. Varsinkin, kun edelliskeväänä olin hävinnyt selkeästi Mario Juroselle SM-kisassa. Mutta niinhän se on, että häviö herättelee usein parhaiten, 43-vuotias Kangas sanoo.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.

Kangas innostui leuanvedosta isänsä Heikki Kankaan vanavedessä. Heikki Kangas on lisäpainoleuanvedon ensimmäinen Suomen mestari vuodelta 1982.

– Itse olen kuulemma vetänyt leukoja kymmenen kilon lisäpainon kanssa jo nelivuotiaana. Yleisurheilua tuli harrastettua pitkään ja silloinkin leuanveto kuului treeneihin, Harri Kangas kertoo.

Yleisurheilu-uran jälkeen Kangas panosti leuanvetoon entistä enemmän. Ensin hän kilpaili toistoleuanvedossa ja myöhemmin myös lisäpainoleuanvedossa. Toistoleuanvedossa Kankaan ennätys on 52 leukaa. Toistoleuanvedossa kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta.

Lopulta Kangas keskittyi vain lisäpainoleuanvetoon, koska on siinä mielestään parempi.

– Lisäpainoleuanveto on sopivan yksinkertainen ja raaka laji, jossa tulokset ovat mitattavissa kiloina. Ei ole tyylipisteitä eikä vastustajan suorituksia voi estää.

Tämän vuoden MM-kisassa Kangas lupaa yrittää parhaansa. Hän arvelee, että kisan ennakkosuosikki on Kazakstanin Ildar Yagyayev.

– Täytyy yrittää rimpuilla kisassa mukana ja olla hereillä, jos tulee iskun paikka, sanoo Kangas, joka on edustanut seuratasolla aina Kauhajoen Karhua.

Lisäpainoleuanvedon MM-mitalit ratkotaan lauantaina ja toistoleuanvedon MM-mitalit puolestaan sunnuntaina.

Kussakin sarjassa on maksimissaan kolme suomalaista urheilijaa. Suomalaisten edustuspaikat on ratkottu kotimaisissa kisoissa.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Pyydämme paikan päälle mahdollisesti saapuvia median edustajia ilmoittamaan tulostaan etukäteen yhdistyksen sähköpostiin yhdistys@slry.fi. Live-kuvan lähettäminen on yksinoikeudella Ilta-Sanomilla. Median edustajien on pidettävä kasvomaskia yllä sekä huolehdittava riittävistä turvaetäisyyksistä sekä hyvästä käsihygieniasta.

Ilmoittautuneiden listan näet täältä

Kisojen aikataulun näet täältä

Lisätiedot:
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Jyrki Eriksson
P. 040 829 0617