Kuukauden leuanvetäjä: Timo Lauttamus

Timo Lauttamus.

Kertoisitko alkuun omin sanoin kuka on Timo Lauttamus?

1979 tammikuussa Laihialla syntynyt, nykyään Isokyröläinen sekatyöntekijä, jonkun asteinen seikkailija, elämän nautiskelija ja pitkän linjan voimailija

Miten päädyit harrastamaan leuanvetoa ja millaisia tavoitteita sinulla on leuanvetourheilun parissa? Kerro myös omasta mielestä kovimmat leuanvetosuorituksesi.

Taisi olla vuosi 1989 Laihialla, kun naapurin pojat aloittivat autotallissa treenit, ja vanhemmat sitten ostivat minullekin parin ladattavia käsipainoja ja leuanvetotangon oven karmiin, 1989-1990 tuli siinä perus bodytreeniä tehtyä, sitten lopetin ja uusi yritys vuosina 1993-1994 ja en ollut vieläkään valmis voimailulle. Vuoden 1996 lopussa aloitin sitten lisäpainoleuanvetoon tähtäävät treenit.

Leuanvetotavoitteena tällä hetkellä lisäpainokilpailut aluksi yleisessä ja myöhemmin veteraaneissa, sarjat lienee -100kg ja ehkä joskus -90kg, ja näin suomalaisittain voisin todeta että parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää 🙂 .

Paras kahden käden leuanvetosuoritus +98kg osui mukavasti tuonne Suomen Cupin kisaan Seinäjoella.

Yhden käden youtube vedoista vasemmalla paras lienee +10kg yhden käden leuka pyyhkeestä vedettynä ja oikealla keskisormella 28 millin tangosta vedetty yhden käden leuka 92-kiloisena.

Miten noin kovaan leuanvetokuntoon pääsee? Eli miten harjoittelet?

Nuorempana uskoin maksimivoima/nopeusvoima jakoon, jossa apuliikkeillä rakennettiin lihasmassaa. Nykyään lähinnä maksimiin tähtäävää frekvenssiharjoittelua jossa määrät tavallaan korvaa laadun, lahjakkuus ja vuosien työ ovat tietenkin suurin nykyiseen kuntoon vaikuttava tekijä.

Miten huomioit lihashuollon ja palautumisen harjoittelussasi?

Venyttely on ollut aina mukana, hierojalla en ole käynyt vielä koskaan, mutta välillä on ollut harkinnassa 🙂 . Palautuminen on haaste koska muita lajeja on mukana samaan aikaan, joskus otan kevyen viikon, mutta hyvin pitkälle tuntemusten mukaan harjoittelen. Yöunista en koskaan tingi ja laadukkaan ruokavalion lisäksi alkoholista on tietenkin nollatoleranssi.

Harrastatko muuta urheilua / voimailua / mitä tahansa muuta leuanvedon lisäksi?

Tällä hetkellä vuorikiipeily ja boulderointi on jopa ennen leuanvetoa, näiden lisäksi myös sormivoimailu ja vanhan ajan painonnosto jotenkin mukana, viimeinen lähinnä leikkimielellä, jos viimeinen vuori huiputetaan niin vaihdan huiput sitten vaellusreitteihin, siinä tapauksessa leuanvetoon voi keskittyä hiukan enemmän. Ei urheiluna on sitten matkustelu, lähinnä road trip tyylisenä, toki ajan ja talouden rajoissa.

Mitä hyvää näet SLRY:n toiminnassa?

Loppuun voin sanoa positiivista SLRY:stä, median tietoisuus lajista ja ADT-alaisuus tulevat varmasti kasvattamaan lajia ja uusia lahjakkaita vetäjiä saadaan varmasti mukaan. Tähän loppuun voisin linkittää ehkä youtuben lahjakkaimman leuanvetäjän videon: Matthew Shoffner.

Toivottavasti myös Suomesta löytyy muutama lyhyt, vahva ja kevyt vetäjä, joilla on sitten potentiaalia käsitellä todella suuria rautoja. Jos joku itsensä tunnistaa niin ei muuta kun kisaamaan 🙂 .

Timo Lauttamuksen kilpailutilastot