Ensi vuonna joukkueetkin kilpailevat SM-mitaleista leuanvedossa – veteraanien ja junioreiden kilpailumahdollisuudet paranevat

Joukkueet kamppailevat toisto- ja lisäpainoleuanvedon SM-mitaleista ensimmäistä kertaa ensi vuonna.

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtajan Martti Karppelan mukaan joukkuekilpailumuoto luo uutta lisäjännitystä. Joukkuekilpailu saattaa houkutella myös aivan uusia kilpailijoita lajiin mukaan.

– Muista lajeista, kuten pikajuoksusta on nähtävissä, että joukkuekilpailu luo aivan erilaista lisävärinää kilpailijoiden suorituksiin, Karppela sanoo.

Joukkueen jäsenten on kuuluttava samaan urheiluseuraan. Joukkueen yhteistulokseksi hyväksytään kolmen parhaimman vetäjän tulos. Sillä ei ole väliä, missä painoluokissa suoritukset tehdään. Mies- ja naisjoukkueet kilpailevat omissa sarjoissaan.

– Joukkuekilpailu lisää myös seuran jäsenten välistä kilpailua, kun joukkueen yhteistulokseen huomioidaan vain kolmen parhaimman vetäjän tulos, vaikka vetäjiä olisi samasta seurasta esimerkiksi kymmenen. Vain nämä kolme saavat siten myös mahdollisen mitalin, Karppela alleviivaa.

Hän kehottaa seuroja osallistumaan isolla joukkueella mukaan.

– Mitä enemmän vetäjiä, sitä parempi mahdollisuus on saada kovempi joukkuetulos, Karppela sanoo.

Toistokilpailussa yhteen lasketaan seuran kolmen parhaimman vetäjän toistojen yhteismäärä. Lisäpainokilpailussa yhteen lasketaan puolestaan seuran kolmen kovimman vetäjän suurin lisäpainotulos.

Koska joukkuekilpailut järjestetään?

SM-joukkuekilpailut järjestetään yleisten sarjojen SM-kisojen yhteydessä. Lisäpainon SM-kilpailu järjestetään tyypillisesti toukokuussa ja toistoleuanvedon SM-kilpailu marraskuussa.

– Joukkuekilpailua varten ei tehdä siis erillistä suoritusta, vaan joukkueen tulokseen huomioidaan henkilökohtaisessa kilpailussa tehty tulos, Karppela alleviivaa.

Hänen mukaansa yleisten sarjojen taso saattaa jatkossa koventua entisestään. Syynä tähän on Suomen Leuanveto ry:n hallituksen hyväksymä uudistus.

Veteraanien ja junioreiden toisto- ja lisäpainon SM-kilpailu järjestetään jatkossa yleisten sarjojen Suomen Cup –kisojen yhteydessä. Yleisten sarjojen lisäpainoleuanvedon Suomen Cup –kisa on järjestetty tyypillisesti helmikuussa ja toistoleuanvedon puolestaan syyskuussa.

– Aiemmin veteraanien, junioreiden ja yleisten sarjojen SM-kisat järjestettiin yhtä aikaa. On ollut useita tilanteita, joissa veteraanisarjaan osallistunut olisi päässyt yleisessä sarjassa mitalille. Haluamme uudistuksella koventaa yleisen sarjan tasoa entisestään.

– Tai haluamme ainakin antaa veteraaneille ja junioreille mahdollisuuden osallistua myös yleisen sarjan SM-kisaan, koska aiemmin se ei ole ollut mahdollista, jos on osallistunut oman ikäluokan SM-kisaan, Karppela perustelee.

Yleisten sarjojen SM-kisojen yhteydessä järjestetään kuitenkin veteraanien ja junioreiden Suomen Cup –kilpailu, ja he voivat siten käydä omissa sarjoissaan oman keskinäisen taistonsa.

– Annamme pallon nyt veteraaneille ja junioreille. He voivat itse päättää, osallistuvatko yleisen sarjan SM-kisaan vai oman sarjan Suomen Cup –kisaan, Karppela sanoo.

Vaikka veteraanit tai juniorit osallistuisivat Suomen Cup –kisaan, he ovat kuitenkin suorituksellaan mukana seuransa SM-joukkuekisassa.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.

Viralliseen kilpailuun osallistuvan leuanvetäjän täytyy maksaa myös kilpailulisenssi.

Lisätiedot Martti Karppela
puh. 040 5700 121
yhdistys@slry.fi