89 lisäpainoleuanvetäjää mittelee paremmuudesta Espoossa – luvassa kovatasoinen kilpailutapahtuma

Peräti 89 urheilijaa taistelee lisäpainoleuanvedon paremmuudesta Espoon CrossFit 8000 –salilla 11. toukokuuta.

Joukkueet sekä miehet ja naiset taistelevat SM-mitaleista. Juniorit ja veteraanit kamppailevat Suomen Cup –titteleistä.

Panokset ovat hurjat. Espoon kilpailun jälkeen nimittäin selviää, ketkä edustavat Suomea lisäpainoleuanvedon MM-kisassa, joka pidetään Espoossa kesäkuussa. Suomen edustajiksi valitaan kunkin sarjan kolme parasta vetäjää.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainolla yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.

Turkulainen Tapio Hokkanen on tarraamassa tiukasti kiinni MM-kisalippuun. Hän veti Helsingissä helmikuussa järjestetyssä Suomen Cup –kisassa 94 kiloa, ja kuntokäyrä näyttää ylöspäin. Hän kilpailee miesten alle 100-kiloisten sarjassa.

– Erityisesti tänä keväänä kehitys on mennyt tosi kovaa eteenpäin. Siitä en oikein itsekään tiedä, mikä on ollut yksittäinen salaisuus, jos sellaista edes on. Luultavasti vaan treenien ohjelmointi on ollut täydellistä ja tulokset sen mukaisia. Nyt ehkä ulosmitataan osittain viime vuoden kesän ja syksyn perusvoimatreenien hedelmiä, 29-vuotias Hokkanen tuumaa.

Hokkanen antaa erityistä kiitosta valmentajalleen Tuomas Rytköselle, joka hänkin on erittäin kova lisäpainoleuanvetäjä. Sairastelujen vuoksi Rytkönen ei ole voinut itse kilpailla pariin vuoteen.

– Tuloskehityksen salaisuus on ollut Tuomas Rytkösen valmennus. Ennen kaikkea nyt on panostettu voimakkaasti heikkouksiin, minulla se on ollut vedon loppuvaihe. Sitä kautta kisavedonkin tulokset ovat parantuneet kovasti, Hokkanen sanoo.

Hokkasesta saattaa hyvinkin tulla historian neljäs suomalaismies, joka rikkoo maagisen sadan kilon rajan. Pari vuotta sitten hän ei voinut edes haaveilla moisista lukemista. Vielä viime vuoden helmikuussa hän veti 85 kiloa ja vuonna 2014 66 kiloa.

– Olisi hieno juttu vetää yli sata kiloa, kun sitä vielä pari vuotta sitten piti täysin mahdottomana lukemana itselle. Uskoisin, että se on mahdollista jo tässä kisassa, mutta siellähän sen sitten näkee, mikä on päivän kunto.

– Suomen ennätykset tai mestaruudet evät ole mulle sinänsä mikään itseisarvo. Jos joku toinen vetää kisoissa vielä enemmän, niin olen ensimmäisenä onnittelemassa. Mulle treeneissä tavoitteena ja motivaationa on oma kehitys ja se mitataan sitten kisoissa, Hokkanen kertoo.

Kovatasoista kisaa on odotettavissa myös esimerkiksi miesten alle 90-kiloisten sekä alle 80-kiloisten sarjassa. On hyvin mahdollista, että näissäkin sarjoissa rikotaan maaginen sadan kilon raja.
Myös naisten sarjoista on lupa odottaa kovia tuloksia. Tähän asti naisissa 50 kilon rajan on rikkonut vain yksi nainen. Nähtäväksi jää, rikkoontuuko tämä raja nyt myös Espoossa.

Kilpalavoille palaa esimerkiksi kahden vuoden tauon jälkeen Keljon Viestiä edustava Johanna Tupamäki. Hänen ennätyksensä naisten alle 70-kiloisten sarjassa on 46 kiloa. Nyt hän kilpailee yli 70-kiloisten sarjassa.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.
Viralliseen kilpailuun osallistuvan leuanvetäjän täytyy maksaa myös kilpailulisenssi.

Kisaan ilmoittautuneiden listan näet täältä.

Kisan aikataulun näet täältä.

Lisätiedot:
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Martti Karppela
040 570 0121