Toistoleuanvedon SM-mitaleista kamppaillaan Jyväskylässä – Rantasen pariskunta näyttää nuoremmilleen mallia

Maj-Lis ja Pekka Rantanen.

Toistoleuanvedon junioreiden, veteraanien sekä yleisten sarjojen SM-mitaleista kamppaillaan valmennuskeskus LeWELLissä Jyväskylässä tulevana lauantaina.

Kisoihin on ilmoittautunut yhteensä 85 urheilijaa. Luvassa on mielenkiintoinen urheilutapahtuma.

Esimerkiksi 80-kiloisten (70,1-80 kg) miesten sarjan mitaleista on odotettavissa erittäin kova vääntö.

Sarjaan on ilmoittautunut kahdeksan miestä. 66 leualla sarjan Suomen ennätystä hallussaan pitävä Joonas Mäkipelto saa vastaansa Juha Ruokosen, joka veti omaksi ennätyksekseen 64 leukaa syyskuussa.

Sarjan muillakin miehillä on mahdollisuuksia korkeimpaan sijaan. Matti Karvosen ennätys on 57 leukaa ja Joni-Santeri Mäkisen puolestaan 51 leukaa.

Myös muissa sarjoissa on hurjia vetäjiä, kuten kaarinalainen Rantasen pariskunta, joka näyttää nuoremmilleen mallia. 71-vuotiaan Pekka Rantasen ennätys on 44 leukaa. Hänen vaimonsa, 69-vuotiaan Maj-Lis Rantasen ennätys on puolestaan 17 leukaa.

Tilanne oli täysin toisenlainen noin kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Rantaset eivät saaneet yhtäkään leukaa, eikä kuntosalillakaan käynti ollut entuudestaan tuttua.

– Maj-Lis täytti 60 vuotta, ja poika vei meidät kuntosalille, kun ei me kehdattu mennä sinne yksinämme. Se vaati apua. Siellä tutustuimme kuntoiluun, eikä leuanvedosta tullut alkuun mitään tolkkua, kun kumpikaan ei osannut vetää ollenkaan leukoja, Pekka kertoo.

– Eikä mennyt senkään jälkeen moneen vuoteen, Maj-Lis sanoo.

Sinnikäs harjoittelu kantoi lopulta hedelmää. Ensimmäiset leuat onnistuivat, Rantaset olivat lajiin koukussa.

– Hurahdettiin leuanvetoon. Kehityimme, ja etsimme tietoa, kun emme tienneet mistään mitään, Pekka sanoo.

Maj-Lis sanoo, että leuanveto on parantanut molempien yleiskuntoa. Pekka osallistui ensimmäiseen leuanvetokilpailuunsa vuonna 2014 ja Maj-Lis puolestaan vuotta myöhemmin.

– Se on paras juttu, joka meille on tullut. Me oltiin molemmat niin huonokuntoisia, nyt on kunto muuttunut ihan erilaiseksi, Maj-Lis sanoo.

Rantaset treenaavat viisi kertaa viikossa kuntosalilla.

– Me ollaan ihan vakiokalustoa siellä, Maj-Lis kertoo.

 Tavoite on kehittyä koko ajan leuanvetäjänä.

– Joudun kilpailemaan ikää vastaan. Aina joutuu enemmän ja enemmän tekemään töitä. Itsensä ja omien ennätysten kanssa tässä kuitenkin koko ajan taistellaan, Pekka sanoo.

– Ja siitä, mihin rahkeet riittävät, Maj-Lis kertoo.

Jyväskylän kilpailussa Pekka osallistuu 70-vuotiaiden miesten 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) sarjaan, Maj-Lis puolestaan 60-vuotiaiden naisten 60-kiloisten sarjaan (50,1-60,0 kg).

Kilpailun aikataulun näet täältä.
Kilpailuun ilmoittautuneet näet täältä.