Toistoleuanvedon SM-kisoissa järkyttävän kova tulostaso – Marko veti 65 leukaa, Joonas 66 leukaa

Kuva: Niko Ranta / Suomen Leuanveto ry

Yleisten sarjojen, junioreiden, veteraanien sekä joukkueiden toistoleuanvedon SM-mitaleista kilpailtiin Tampereen Liikuntakeskus Poltteessa lauantaina.

Tulostaso oli poikkeuksellisen kova. Kisassa nähtiin ennennäkemättömiä suorituksia.

Ensin lahtelainen Marko Dammert, veti kaikki painoluokat huomioon ottaen kaikkien aikojen kovimman tuloksen, 65 hyväksyttyä leukaa. Hän kilpaili miesten 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) sarjassa.

Dammertin aiempi henkilökohtainen ennätys oli yhtä painoluokkaa korkeammassa sarjassa, jossa miehen tulos oli 51 leukaa.

Mies oli vetänyt aiemmissa kisoissa vastaotteella, nyt hän veti myötäotteella. Se teki tehtävänsä.

– Nyt kulki. Vaihdoin vastaotteesta myötäotteeseen, niin kädet pysyi tangossa. Mulla oli aiemmin ongelmana, että kädet irtosi tangosta. Pystyin vetämään suorituksen loppuun asti. Nyt olin tyytyväinen suoritukseen, 51-vuotias Dammert sanoo.

– Tämä ei ole ihan nuorten laji. Vanhemmallakin iällä pystyy näköjään tekemään hyviä tuloksia, Dammert jatkaa pilke silmäkulmassa.

Mutta kaikkien aikojen kovimmasta tuloksesta mies ei ehtinyt kauaa nauttia.

Noin viisi minuuttia Dammertin vetosuorituksen jälkeen kisalavalle astui salolainen palomies, Joonas Mäkipelto, joka piti aiempaa kaikkien aikojen ennätystä hallussa yhdessä Juha Ruokosen kanssa 63 toistolla. Nyt Mäkipelto kiskoi miesten 80-kiloisten (70,1-80 kg) sarjassa 66 leukaa.

– No nyt tuli se, mistä mä olen aina puhunutkin. Eli minimitavoite on ollut se 65-66 leukaa, kun se on treeneissäkin mennyt. Nyt oli hyvä päivä. Ja olen itsekin kerrankin tyytyväinen. En olisi pystynyt enää parempaan, hengästynyt Mäkipelto, 32, sanoi suorituksensa jälkeen.

Mäkipelto myöntää, että hän sai Dammertin vedosta puhtia. Se sai yrittämään entistä kovemmin.

– Aivan sensaatiomainen tulos häneltä. En olisi ikinä uskonut, että yhtäkkiä puskista tulee joku kaveri, joka vetää 65 leukaa. Ehkä se on syy, miksi mä sain muutaman leuan puristettua loppuun. Iso hatunnosto kaverille. Onhan sillä parisenkymmentä vuotta enemmän ikääkin.

– Monet muutkin ikämiehet vetivät solkenaan semmoista 50 leukaa. Ei ole enää itsestään selvyys, että 60 leuan tuloksilla pärjää. Se on ihan tervetullutta tähän lajiin, että tulostaso nousee ja porukka jaksaa treenata sekä motivoitua. Silloin saadaan sitä oikeaa kilpailua, mitä tänäänkin oli, Mäkipelto kertoo.

Esimerkiksi 64-vuotias Heikki Messo veti 60-kiloisten (0,0-60,0 kg) sarjan uudeksi Suomen ennätykseksi 55 leukaa. 53-vuotias Markus Holopainen voitti puolestaan miesten 90-kiloisten (80,1-90,0 kg) sarjan Suomen mestaruuden 55 leualla, joka jäi kolmen toiston päähän Suomen ennätyksestä. Messo ja Holopainen ovat Helsingistä.

Mäkipelto lupasi juhlia SM-kultaa ja kaikkien aikojen kovinta tulosta maltillisesti.

– Huomenna (sunnuntaina) töihin. Yhden alkoholittoman kaljan ajattelin illalla riipaista, Mäkipelto veistelee.

Myös naisten, junioreiden sekä veteraanien sarjoissa nähtiin komeita suorituksia. Esimerkiksi Nelli Riihuhta veti kaikki painoluokat huomioon ottaen naisten kaikkien aikojen kolmanneksi kovimman tuloksen 42 leukaa. Jyväskyläläistä Keljon Viestiä edustava Riihuhta kilpaili naisten 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) sarjassa.

– En ole treeneissäkään vetänyt noin hyvin. Tuntui tosi hyvältä. Jäi tosi hyvä fiilis, olen iloinen ja kiitollinen, että meni noin hyvin, 32-vuotias Riihuhta sanoo.

Poikien 7-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Neo Kopakkala veti jäätävän kovan suorituksen. Hän veti sarjan uudeksi Suomen ennätykseksi 30 leukaa. Aiempi ennätys oli Alarik Laasalalla, joka oli vetänyt 20 leukaa.
Nuorimies oli vähän itsekin yllättynyt suorituksestaan. Treeneissä hän oli nimittäin saanut parhaimmillaan 21 leukaa.

– Oli niin paljon voimaa, että vahingossa meni 30 leukaa, Ylöjärvellä asusteleva nuorimies sanoo.

– Hauiksissa tuntui, Kopakkala jatkaa.

Hän aikoi juhlia upeaa suoritustaan muun muassa pillimehun ja karkkien kanssa.

70-vuotiaiden miesten 80-kiloisten (70,1-80 kg) sarjassa kilpaillut Pekka Rantanen veti puolestaan sarjansa uudeksi Suomen ennätykseksi 44 leukaa. Erityisesti viimeisen viikon lepo teki terää.

– Olen kyllä vähän itsekin yllättynyt, että noin hyvin meni. Mutta kyllä sitä on treenattu, treenattu ja treenattu. Eihän siihen muu auta, Kaarinassa asusteleva Rantanen sanoo.

Näet Joonas Mäkipellon suorituksen täältä.

Näet Marko Dammertin suorituksen täältä.

Näet Nelli Riihuhdan suorituksen täältä.

Näet Neo Kopakkalan suorituksen täältä.

Näet Tampereen kilpailun tulokset täältä.

Näet joukkuekilpailun tulokset täältä.