Toistoleuanvedon paremmuudesta taistellaan Turussa – mukana myös ME-mies Joonas Mäkipelto

Toistoleuanvedon paremmuudesta kilpaillaan Turussa järjestettävässä Suomen Cup –kisassa 29. syyskuuta. Paremmuudesta taistelee yhteensä 77 kilpailijaa.

Kilpailu pidetään Turussa sijaitsevassa Sali 82 –kuntosalissa.
– Ilahduttavaa nähdä näin suurilukuinen osallistujalista. Ja hienoa saada myös Turku uutena kisakaupunkina mukaan, Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela sanoo.

Suomen Leuanveto ry:n järjestämään toistoleuanvetokilpailuun osallistuu ensimmäistä kertaa myös salolainen palomies Joonas Mäkipelto, johon kohdistuu etukäteen ajatellen paljon odotuksia.

Mies on tullut julkisuudessa tunnetuksi leuanvedon ME-suorituksistaan. Hän on tehnyt viralliset maailmaennätystulokset 24 tunnin (5050 leukaa), 12 tunnin (4040 leukaa) ja puolen tunnin (600 leukaa) aikana. Näistä voimassa on yhä puolen tunnin maailmaennätys.

ME-suorituksissa on saanut pitää taukoja. Suomen Leuanveto ry:n alaisissa kisoissa taukoja ei ole. Kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta. Toistoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja.

Kaikki sarjat huomioon ottaen kovimman tuloksen on tehnyt jyväskyläläinen Juha Ruokonen, joka veti uskomattomat 63 leukaa Salossa pari vuotta sitten. Hän kilpaili alle 80-kiloisten sarjassa.

Mäkipelto lähtee Turussa järjestettävään kisaan kovin tavoittein. Hän kilpailee miesten alle 90-kiloisten sarjassa.
– Tämä on ensimmäinen virallinen kilpailuni. Olen hyvillä mielin. Se tavoite alle 90-kiloisten sarjaan on 60 leukaa vähintään. Se olisi semmoinen sopiva, johon olisin tyytyväinen, 30-vuotias Mäkipelto sanoo.

Treenaamista on vaivannut kuitenkin vammat molemmissa olkapäissä.
– Treenit ovat sujuneet hyvin, mitä olkapäät ovat antaneet myöden. Ne välillä reistailevat ja välillä eivät. Toistotreenit ovat jääneet vähän puolitiehen, mutta muuten valmistautuminen on mennyt hyvin, Mäkipelto selvittää.

Mäkipelto aikoo osallistua myös Helsingissä marraskuussa järjestettävään toistoleuanvedon SM-kilpailuun, jossa ratkeaa Suomen edustajat historian ensimmäiseen leuanvedon MM-kilpailuun. Se pidetään Espoossa ensi vuoden kesäkuussa. Toistoleuanvedon lisäksi MM-paremmuudesta kilpaillaan lisäpainoleuanvedossa, johon Suomen edustajat valitaan ensi vuonna järjestettävien kisojen perusteella.

Mäkipelto saattaa pudottaa painoaan jopa noin viidellä kilolla SM-kisoihin. Tällöin hän kilpailisi miesten alle 80-kiloisten sarjassa.
– Sitä täytyy miettiä, pudotanko sinne painoa. Silloin tavoite voisi olla lähempänä 70 leukaa.
– Mutta monesti, kun pudottaa painoa, lähtee myös voimia, minkä takia myös tulos saattaa laskea. En tiedä. Täytyy katsoa, miten leuat kulkevat Turussa, mikä ratkaisee aika paljon, Mäkipelto tuumailee.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.

Lisätiedot
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Martti Karppela
040 570 0121