Täsmennys toistoleuanvedon MM-kisavalintoihin

Historian ensimmäiset leuanvedon MM-kilpailut pidetään Espoossa 15.6.-16.6.2019.

Leuanvedon MM-kilpailut on viikonloppuna järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma. Lauantaina kilpaillaan lisäpainoleuanvedon mitaleista ja toistoleuanvedon paremmuudet ratkaistaan puolestaan sunnuntaina.

Suomen edustajat MM-toistoleuanvetokisaan valitaan tämän vuoden Suomen Cup -kisan ja SM-kisan perusteella. Suomen Leuanveto ry:n aiemmin laatimissa säännöissä oli muutamia tulkinnanvaraisuuksia, mutta nyt tehtyjen täsmennysten jälkeen niitä ei enää ole.

MM-kisat käydään aikuisten yleisissä sarjoissa, ja kuhinkin sarjaan valitaan kolme edustajaa Suomesta. Lisäksi varalle valitaan yksi kilpailija.

Ohessa säännöt, miten Suomen edustajat valitaan toistoleuanvedon MM-kisoihin.Kilpailusuorituksen voi tehdä junioreiden, aikuisten tai veteraanien kilpailusarjassa. Kilpailusuorituksen voi tehdä syyskuun Suomen Cup -kisassa ja/tai marraskuun SM-kisassa. Kun junioreiden, aikuisten ja veteraanien sarjat lasketaan yhteen, kunkin painoluokan kolme kovinta tulosta tehnyttä urheilijaa valitaan Suomen edustajiksi MM-kisoihin. Neljänneksi kovimman tuloksen tehnyt on varalla.

1. Jos viimeisestä MM-kisalipusta tulee tasatilanne, silloin MM-valinta ratkaistaan seuraavasti: Tasatilanteessa vertaillaan ensin kilpailijoiden keskinäistä suoritusta marraskuun SM-kisassa. Paremman tuloksen tehnyt lunastaa kisapaikan.

2. Jos marraskuun kisassa oli sama tulos, sitten vertailu tehdään Suomen Cup -kisan perusteella.

3. Jos sekään ei tuo selvyyttä, silloin valinta tehdään urheilijan henkilökohtaisen ennätyksen perusteella kyseisessä painoluokassa, urheilijan ennätyksellä missä tahansa painoluokassa tai viime kädessä arvalla.

4. Samoja valintakriteerejä noudatetaan myös varapaikan suhteen.

5. Jos kilpailija on tehnyt MM-lippuun oikeutettavan suorituksen kahdessa eri painoluokassa, on hänen ilmoitettava viikon sisällä SM-kisojen jälkeen, kumpaan sarjaan hän osallistuu MM-kisoissa.

6. Lisäpainoleuanvedon MM-valinnoissa noudatetaan samoja valintaperiaatteita kuin toistoleuanvedossa. Kisailijat valitaan ensi vuonna järjestettävän Suomen Cup -kisan ja SM-kisan perusteella. Lisäpainoleuanvedon valintakriteereistä julkaistaan vielä ensi vuonna uusi tiedote.

Ulkomailta tulevien kilpailijoiden määrää ei rajoiteta ainakaan historian ensimmäisissä MM-kisoissa. Tällä halutaan varmistaa se, että kisoista tulisi mahdollisimman kansainväliset.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. MM-kisoihin osallistuvien ulkomaalaisten kilpailijoiden pitää toimittaa antidopingsopimus maailmanliitolle. Suomalaisten kilpailijoiden pitää toimittaa antidopinsopimus aina Suomen Leuanveto ry:lle.