Muutoksia leuanvedon sääntöihin

Suomen Leuanveto ry:n hallitus on tehnyt muutamia täsmentäviä sääntömuutoksia, joilla on haluttu tarkentaa muutamia sääntökohtia. Muutokset astuvat voimaan heti ja ovat jo voimassa kolmen viikon kuluttua kilpailtavissa toistoleuanvedon SM-kisoissa.

1) Sääntöihin on lisätty tuomareiden lisäksi myös kilpailunjohtajan tehtävä. Kilpailunjohtajan tehtävänä on valvoa kilpailun etenemistä, niiden sääntöjenmukaisuutta, ottaa vastaan protestit ja osallistua niiden sekä videotarkistusten käsittelyyn. Kilpailunjohtajan tehtävät ovat olleet jo aiemmin käytössä SLRY:n ja WPUO:n alaisissa kilpailuissa, minkä vuoksi tehtävä kirjataan nyt osaksi SLRY:n kilpailusääntöjä. Kilpailunjohtajalta edellytetään SLRY:n järjestämän tuomarikoulutuksen suorittamista.

2) Protestikäytäntöä on haluttu selventää nykyisestä. Jatkossa protesti tulee tehdä kirjallisesti SLRY:n laatiman protestilomakkeen avulla (lomakkeita saa pyyntöä vastaan kilpailunjohtajalta). 100€:n protestimaksu tulee maksaa ennen protestin käsittelyä. Protestimaksu tehdään kilpailun järjestäjän nimeämälle kilpailunjohtajalle, joka myös osallistuu yhdessä tuomareiden kanssa protestin käsittelyyn. Jos protesti menee läpi, rahat palautetaan protestin tehneelle kilpailijalle. Protesti tulee tehdä 30min kuluessa protestia koskeneen kilpailusarjan päättymisestä.

3) Suorituksen aikana käytettävän vaatetuksen osalta on tehty myös muutama selventävä kirjaus. Käsissä ei saa käyttää siteitä, teippauksia eikä pihkaa, joka koskee kaikkia olkavarressa olevia kinesioteippauksia. Teippaukset ovat kuitenkin sallittuja olkavarren ulkopuolisissa vartalonosissa. Myös kaikki ranteeseen kiinnitettävät esineet, kuten sykemittarit ja rannekellot ovat suorituksen aikana kiellettyjä. Vihki- ja kihlasormus sallitaan, mutta muut sormukset ovat kiellettyjä. Myös laastarien käyttö on mahdollista tietyin ehdoin, kunhan ne eivät ulotu kilpailijan kämmenpuolelle ja ne ovat kilpailunjohtajan/tuomarin etukäteen tarkastamia.

Kilpailunjohtajan ja/tai tuomarien pyynnöstä myös pitkähiuksisten kilpailijoiden tulee sitoa hiuksensa ennen suoritusta, jos ne on jätetty auki. Lisäksi kilpailijan käyttämät kaulakorut voidaan pyytää poistettavaksi, jos tuomarit katsovat niiden mahdollisesti haittaavan tuomarityöskentelyä suorituksen aikana.

4) Videotarkistusta on toistoleuanvedon osalta täsmennetty. Toistoleuanvedon säännöt (kohta 10.4) ovat aiemmin korostaneet kameran sijoittamista tangon päälle leukakameraksi (kuten tehdään edelleen lisäpainoleuanvedossa), mutta esimerkiksi kyynärvarren suoristumista ja jalkojen asentoa koskeneet epäselvyydet ovat tämän takia jääneet videoinnin ulkopuolelle. Nykyinen sääntökirjaus kannustaa järjestäjää sijoittamaan kameran niin, että veto voidaan arvioida jälkikäteen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.