Lisäpainoleuanvedon SM-kisoissa tehtiin historiaa – Mario Juronen pitää nyt hallussaan kolmea Suomen ennätystä, Noora Kärkkäinen rikkoi maagisen rajan naisten sarjassa

Rauta sai kyytiä, kun 70 miestä ja naista kilpaili lisäpainoleuanvedon SM-mitaleista Kuopiossa lauantaina. Kisa järjestettiin Sawo-urheilukeskuksessa.

Ennakkoon ajatellen yksi suurimmista mielenkiinnoista kohdistui Joutsenosta tulevaan 34-vuotiaaseen Mario Juroseen, eikä hän pettänyt suuria odotuksia. Juronen pitää lauantain kisan jälkeen hallussaan kolmen eri sarjan Suomen ennätystä.

Hän nimittäin veti alle 70-kiloisten miesten uudeksi Suomen ennätykseksi 96 kiloa. Entistä Suomen ennätystä piti hallussaan Kauhajoen Karhua edustava Harri Kangas 93 kilolla, eikä hän pystynyt parhaimpaansa lauantaina. Kangas otti hopeaa 87 kilolla.

Jurosella on hallussaan myös alle 90-kiloisten Suomen ennätys, joka on peräti 100 kiloa. Hän veti tuloksen viime vuonna, jolloin hän veti myös alle 80-kiloisten Suomen ennätyksen, joka oli 97 kiloa.

Jurosella olikin edessään kova urakka tämän vuoden kisaan, sillä hänen piti pudottaa kymmenkunta kiloa pois. Juronen myöntää, että painonpudotus oli rankka urakka. Juronen on nimittäin aina pitänyt syömisestä.

Hän onkin uusimmasta Suomen ennätyksestään ikionnellinen.

– Ei ollut paras päivä, mutta onneksi kuitenkin riittävän hyvä. 96 kiloa oli se, mitä kuvittelinkin saavani, Juronen sanoo.

– Painon pudottaminen oli tuskaa, kun olisi halunnut syödä, mutta ei voinut, Juronen selvittää.

Yhtä lailla häntä hymyilyttää se, että hän pitää hallussaan alle 70-, 80-, ja 90-kiloisten Suomen ennätyksiä.

– Kolmen ennätyksen haltijana oleminen tuntuu tietenkin hienolta. Ainakin jotain on tullut tehtyä oikein, Juronen toteaa.

Jatkosuunnitelmat ovat auki. Tai ainakin yksi asia on varma.

– Nyt ei ole mitään jatkosuunnitelmia. Paitsi, että aion syödä oikein kunnolla, Juronen heittää.

Kaiken kaikkiaan Kuopiossa järjestetyssä lisäpainoleuanvedon SM-kisassa nähtiin yli kymmenen Suomen ennätystä. Naisten sarjassa nähtiin uusi rajapyykki, kun Noora Kärkkäinen veti ensimmäisenä naisena yli 50 kiloa. Hän tehtaili naisten alle 70-kiloisten sarjassa uudeksi Suomen ennätykseksi 51 kiloa.

– Viime syksynä treeni kulki sen verran hyvin, että ajattelin 50 kiloa olevan mahdollinen tulos tämän kevään kisoissa. Treeneissä en saanut tätä 50 kiloa vedettyä, ja sen takia kyllä jännitti, kuinka käy. Kaikki valmistautumiset ja oman painon keventäminen ennen kisoja menivät ihan nappiin. Ja kisoissa kaikki toistot kulkivat tosi helposti, paljon kevyemmin kuin olin ajatellut.

– Ihan mahtava fiilis. 50 kilon rajapyykin rikkomisesta olen ajatellut vain, että voinpahan sitten joskus kertoa lapsenlapsille, mihin se mummi nuorena pystyi, Liedosta tuleva 30-vuotias Noora Kärkkäinen iloitsee.

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela on hämmentynyt kovista suorituksista.

– Nooran veto oli hieno. 50 kilon haamurajan rikkoutuminen oli ihan mahtava juttu, Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela sanoo.

– Kaiken kaikkiaan leuanveto on mahtava ja matalan kynnyksen laji, jota voi harrastaa periaatteessa kuka tahansa. Harrastaminen on käytännössä ilmaista. Lisäksi leuanveto lisää kokonaisvaltaisesti yläkropan voimaa. Sen on kuningasliike selälle, Karppela sanoo.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.

Suomen Leuanveto ry järjestää vuosittain neljät viralliset kilpailut. Tänä vuonna paremmuudesta on jo kilpailtu lisäpainoleuanvedon Suomen Cup –kisassa sekä SM-kisassa.

Kuopion SM-kisan jälkeen kilpailukalenterissa on tälle vuodelle vielä toistoleuanvedon Suomen Cup -kisa, joka järjestetään Turussa 29. syyskuuta sekä toistoleuanvedon SM-kisa, joka järjestetään Helsingissä 24. marraskuuta. Näissä kisoissa taistellaan myös MM-kisaedustuspaikoista. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. Yli 300 leuanvetäjää on toimittanut antidopingsopimuksen Suomen Leuanveto ry:lle.

Kuopion kisan tulokset.

Lisätiedot
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Martti Karppela
040 570 0121