Lisäpainoleuanvedon sääntöihin täsmennyksiä

Suomen Leuanveto ry:n hallitus on yksimielisesti (äänin 7-0) päättänyt täsmentää lisäpainoleuanvedon sääntöjä Suomen Cupin ensimmäisen osakilpailun kokemusten perusteella.

Punnitus: jatkossa kilpailuissa on kaksi punnitusta suuren kilpailijamäärän vuoksi. Tällä pyritään tarjoamaan viimeisissä sarjoissa kilpaileville kilpailijoille mahdollisuus saapua kilpailupaikalle myöhemmin, jotta kisapäivästä ei tulisi kohtuuttoman pitkä.

Vetosuoritusta koskevista säännöistä on poistettu kohta heilumattomasta roikunnasta, sillä heilumaton roikunta on leuanvetosuorituksessa tulkinnanvarainen käsite. Muutoksella on haluttu vähentää tulkinnanvaraisuutta ja mahdollistaa kokonaisvaltainen leuanvetosuoritus, jossa vedon liikeketju saa alkaa mistä tahansa kehon osasta.

Sääntöjen kohta, joka kielsi lisäpainojen noston jaloilla, on myös poistettu tarpeettomana. Hallitus katsoi, että kilpailijalle ei todennäköisesti ole suurtakaan hyötyä mahdollisesta lisäpainojen nostamisesta jaloilla ja lisäksi sääntöpykälän poistaminen selventää tuomarointia.

Seuraavan kierroksen lisäpainon ilmoittaminen: jatkossa kilpailijan on ilmoitettava lisäpainonsa ennen seuraavan kilpailijan suoritusta. Uudistuksella halutaan nopeuttaa kilpailun kulkua sekä kannustaa kilpailijoita avaamaan kilpailu mahdollisimman suurella lisäpainolla ja tarjota näin ollen viimeisenä vetovuorossa oleville paremmat mahdollisuudet taktikointiin ja sitä kautta tehdä kilpailusta entistäkin mielenkiintoisempi.

Jatkossa kilpailun toimitsijat lastaavat vetovyön mahdollisimman symmetrisesti eikä kilpailijalla ole mahdollisuutta vaikuttaa käytettäviin levypainoihin.  Painojen lastauksessa käytetään korkeintaan kolmea isoa levypainoa (5-50 kg levypainot) ja kahta pientä levypainoa ((0,5-)1-2 kg). Uudistuksella pyritään nopeuttamaan kilpailun kulkua.

Teippaussääntö on täsmennetty siltä osin, että jatkossa siteet ja teippaukset käsivarsissa on kielletty. Hallitus katsoi, että mahdolliset siteet ja teippaukset selässä eivät anna kilpailijalle kilpailuetua eikä niiden valvominen näin ollen ole tarpeellista.

Tammikuun lisäpainoleuanvedon Cup-kilpailun tulokset jäävät voimaan virallisina Suomen ennätyksinä sillä käytännössä säännöt ovat jatkossa edelleen samat, mutta sääntöjen ulkoasua ja sanamuotoa on muutettu tulkinnanvaraisuuden vähentämiseksi.

Lisäpainoleuanvedon säännöt on myös kirjoitettu entistä jämäkämpään tekstiasuun ja sääntöteksti tarkistutettiin lakitekstin asiantuntijalla, jotta viimeisetkin tulkinnanvaraisuudet on saatu kitkettyä pois.

Tulevissa lisäpainoleuanvetokisoissa yleisöystävällisyyden lisäämiseksi tullaan näyttämään yleisölle videokuvaa kilpailijoiden leuanylityksistä. Lisäksi tuomarit tulevat käyttämään valkoista lippua hyväksytyn vedon merkiksi ja punaista lippua hylätyn vedon merkiksi. Mihinkään ylimääräisiin leukastoppari-virityksiin ei päätetty lähteä, sillä ne saattaisivat häiritä urheilijoiden kilpailusuorituksia tekemällä kisavetämisestä eri tuntuista kuin treenivetämisestä ja lisäksi tuomarointiin kuulumaton stoppari voisi häiritä tuomaritoimintaa. Myös käytännönjärjestelyjen kannalta on parempi, että hajoamisvaarallaan kisan jouhevaa läpikulkua vaarantavaa teknistä laitteistoa ei ole kisalavalla enempää kuin on tarpeellista.

Lisäpainoleuanvedon kilpailusäännöt