Leuanvedon historian ensimmäisistä MM-mitaleista kilpaillaan Espoossa

Leuanvedon historian ensimmäisistä MM-mitaleista kilpaillaan Espoossa 15.6.-16.6.2019. Kisapaikaksi valikoitui CrossFit 8000 –kuntokeskus Espoon Kivenlahdessa.

Kilpailun järjestämisestä vastaavat leuanvedon maailmanliitto World Pull-Up Organization, Suomen Leuanveto ry ja Crossfit 8000 –kuntokeskus.

MM-kisoissa kisaillaan miesten ja naisten yleisissä sarjoissa.

Leuanvedon MM-kilpailut on viikonloppuna järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma. Lauantaina kilpaillaan lisäpainoleuanvedon mitaleista ja toistoleuanvedon paremmuudet ratkaistaan puolestaan sunnuntaina.

– Kisapaikka on 1500 neliön toiminnallinen harjoittelun keskus. Puitteet ovat erinomaiset isoille kisoille. Urheilijoille on tarjolla muun muassa rauhallinen ja iso lämmittelyalue, jossa riittää tankoja ja levypainoja, World Pull-Up Organization puheenjohtaja Harri Kangas kertoo.

Hänen mukaansa kisat ovat herättäneet jo innostusta suomalaisissa ja ulkomaalaisissa kilpailijoissa.

– Väellämme on intoa ja ideoita tehdä MM-kisoista upea tapahtuma, jossa viihtyvät niin kilpailijat kuin yleisökin. Nyt kun kisapaikka ja kisapäivä on lyöty lukkoon, markkinointi voidaan aloittaa toden teolla.

– Tähän mennessä kyselyitä ja kiinnostusta on tullut esimerkiksi USA:sta, Englannista ja Serbiasta, vaikka kisoja ei ole markkinoitu muutamaa some-postausta enempää. Useat suomalaiset ovat tiedustelleet kisavalinnoista. Uskonkin, että MM-kisat piristävät kilpailua myös Suomessa, Kangas tähdentää.

Toistoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja. Lisäpainoleuanvedossa puolestaan sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Lisäpainoleuanvedossa vetoyrityksiä on kolme.

Näin kilpailijat valitaan MM-kisoihin

Maailmanliiton järjestämissä kisoissa noudatetaan Suomen Leuanveto ry:n laatimia ja voimassa olevia kilpailusääntöjä.  Esimerkiksi suorituksen saa tehdä myötä-, vasta- tai ristikkäisotteella.

Kangas kertoo, että MM-kisoihin pääsee Suomesta kunkin sarjan kolme parasta vetäjää. MM-kilpailijat ratkaistaan Suomen Cup- ja SM-kisojen tulosten perusteella. Toistoleuanvetäjät valitaan jo tänä vuonna järjestettävien kisojen perusteella, lisäpainovetäjät puolestaan ensi vuoden kevään kisojen perusteella.

– Raaka tulos ratkaisee. Suomen edustajiksi valitaan sarjansa kolme kovinta tulosta tehnyttä urheilijaa. Sillä ei ole merkitystä, kummassa kisassa tulos on tehty.

– Jos kuitenkin kaksi tai useampi vetäjää on samalla tuloksella kolmantena, silloin SM-sijoitus ratkaisee, Kangas sanoo.

Jos se ei tuo selvyyttä, kolmas MM-edustaja valitaan Suomen Cup-sijoituksen perusteella, urheilijan henkilökohtaisen ennätyksen perusteella kyseisessä painoluokassa, urheilijan ennätyksellä missä tahansa painoluokassa tai viime kädessä arvalla. 

Kunkin sarjan neljänneksi kovimman tuloksen tehnyt urheilija on Suomen varaedustaja. Jos kilpailija on tehnyt MM-lippuun oikeutettavan suorituksen kahdessa eri painoluokassa, on hänen ilmoitettava viikon sisällä SM-kisojen jälkeen, kumpaan sarjaan hän osallistuu MM-kisoissa.

Ulkomailta tulevien kilpailijoiden määrää ei rajoiteta ainakaan historian ensimmäisissä MM-kisoissa. Kankaan mukaan tällä halutaan varmistaa se, että kisoista tulisi mahdollisimman kansainväliset.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. MM-kisoihin osallistuvien ulkomaalaisten kilpailijoiden pitää toimittaa antidopingsopimus maailmanliitolle. Suomalaisten kilpailijoiden pitää toimittaa antidopinsopimus aina Suomen Leuanveto ry:lle.

 

Lisätiedot
World Pull-Up Organization puheenjohtaja
Harri Kangas
040 536 5972
http://www.worldpullup.org/