Kertoisitko alkuun omin sanoin, kuka on Milla Vahtila?
Olen 26-vuotias helsinkiläinen toimittaja-valokuvaaja, entinen voimaton ruipelo ja nykyinen leuanvetäjätär. Olen tällainen yrittäjähenkinen oman tieni kulkija ja olen huomannut, että olen parhaimmillani, kun saan toteuttaa ja haastaa itseäni vapaasti. Haaveeni on tulla toimeen yrittäjänä ja pystyä innostamaan ja tuomaan ihmisille hyvää oloa ja mieltä työni kautta.
Miten päädyit harrastamaan leuanvetoa ja millaisia tavoitteita sinulla on leuanvetourheilun parissa? Kerro myös omasta mielestä kovimmat leuanvetosuorituksesi.
Päädyin leuanvedon pariin huhtikuussa 2014. Olin tekemässä Ylen Urheiluruutuun juttua lisäpainoleuanvedon SM-kilpailuista. Olin häkeltynyt lajista ja etenkin siitä, että kovimman leuanvetäjät eivät olleetkaan ennakko-odotusteni mukaisesti mitään jäätäviä testostrenimöykkyjä, vaan ihan ”tavallisia” miehiä – ja naisia. Myös kilpailuiden hieno fiilis ihastutti.
Itse en saanut tuolloin vedettyä vielä yhtä ainuttakaan leukaa. Sain päähänpiston, että kysyn leuanvetäjä Tuomas Rytköseltä, josko hän saisi taottua minusta kolmessa kuukaudessa jonkunlaisen leuanvetäjän. Hän otti haasteen vastaan, ja päätin tehdä tästä ”ihmiskokeestani” urheilutiede-nettijuttusarjan Yle Tieteelle. Lupauduin osallistumaan heinäkuussa 2014 järjestettäviin toistoleuanvedon SM-kilpailuihin, vaikken sitten oppisikaan vetämään kuin muutaman leuan siihen mennessä. Näin alkoi leuanvetohaaste, josta voit lukea lisää täältä: http://www.voimavahtila.fi/?page_id=5031
Rytkönen ja moni muu arvioivat, että jos pystyn vetämään 3-5 tai jopa 5-10 leukaa kolmen kuukauden päästä, se olisi jo huipputulos. Noh, SM:eissä olin valitettavasti vähän flunssassa, mutta tein silti 16 leukaa, joista 14 hyväksyttiin. Leuanvetohaasteen lopputesteissä sen sijaan repäisin 21 toistoleuanvedon kisasäännöillä tehtyä leuanvetoa.
Tuon jälkeen kehitykseni on odotetusti hidastunut, mutta leuanvetoinnostukseni ei. Nykyinen ennätykseni on vuoden 2015 toistoleuanvedon SM:eistä, missä tulokseni oli 25 toistoa, jolla voitin SM-hopeaa. Voiton vei Nelli Jokinen 27 toistolla. Tässä takana on vielä sellainen hauska tarina, että Nelli aiemmin syksyllä epäröi kauheasti, että osallistuisiko tuonne SM:eihin, hän kun ei aikaisemmin ollut vielä osallistunut leuanvetokilpailuihin. Minä sitten kannustin ja houkuttelin häntä tulemaan mukaan – ja hän tuli ja voitti minut!
Kaikki meni siis juuri niinkuin pitikin: sain innostettua taas ainakin yhden mukaan lajin pariin ja samalla tuli testattua, että onhan oma innostukseni niin syvällä pohjalla, että osaan olla iloinen hänen voitostaan. Ja osasinhan minä! On myös ihan hyvä, ettei se SM-kulta vielä viime vuonna irronnut, niin jääpähän jotain saavutettavaa myös tälle vuodelle.
Toivon, että entistä useampi nainen osallistuisi tuleviin kilpailuihin, niin saisimme aikaan entistä kovemman skaban ja meitä olisi entistä isompi naisjoukko kannustamassa toinen toisiamme!
Miten noin kovaan leuanvetokuntoon pääsee? Eli miten harjoittelet?
Harjoittelen keskimäärin kolme kertaa viikossa, joskus harvoin neljä ja välillä taas pidän kunnollisen lepoviikon tai parikin. Syksyn 2015 toistoleuanvedon SM-kisoihin asti treenasin alusta alkaen Athletican minulle tekemien leuanveto-ohjelmien mukaan. Noudatin niitä aika tarkasti, paitsi että tein myös aina jotain extraa ja loppua kohden myös jonkun verran sovelsin treeniohjelmaani, kun olin oppinut huomaamaan, mitkä asiat sopivat minulle paremmin ja mitkä taas huonommin.
Nyt treenaan täysin omatoimisesti ja pyrkimykseni on myös treenata lihasvoimaa entistä monipuolisemmin kuin kuluneen leuanvetoon keskittyneen 1,5 vuoden aikana.
Leuanvetotreenini rakentuvat aika lailla lisäpainoharjoittelun varaan. Teen usein 5-10 rundia lisäpainoleuanvetoja, monesti 1-3 RM sarjoja. Lisäpainoleuanvetojen teko treeneissä on todella hauskaa, mutta lisäpainokilpailuista en tykkää lainkaan niin paljon kuin toistokilpailuista, enkä ole lisäpainoleuanvedossa niin lahjakaskaan. Minusta löytyy sitkeyttä ja kestovoimaa, muttei raakaa maksimivoimaa ja ennen kaikkea en oikein osaa psyykata itseäni sellaiseen raivoon, mitä lisäpainoykkösten tekeminen vaatii. Naurussa suin ja hihittäen treenaaminen sopii minulle, mutta lisäpainoleuanvedossa hihittäminen kesken suorituksen ei oikein edesauta raudan nousemista.
Olen kuitenkin saanut parannettua lisäpainoleuanvetoennätystäni tässä vuodenvaihteessa 26,5 kiloon. Tulevan kevään lisäpainokilpailut jäävät valitettavasti minulta välistä, ja tähtäimessäni ovat syksyn 2016 toistokilpailut, mutta kyllä aion taas lisäpainokilpailuihinkin vielä osallistua, luultavasti tosin seuraavan kerran vasta vuonna 2017.
Tällä hetkellä leuanvedon rinnalla yksi iso tavoitteeni on oppia tekemään muscle up niin tangolla kuin renkailla. Treenaankin paljon dippejä, sillä dippivoimani on aika heikko leuanvetoon verrattuna. Lisäksi treenaan kokonaisia muscle upeja Dream Ringseillä lisäpainojen kanssa.
Pääasiassa harjoittelen voimistelusalilla telinevoimistelijamieheni Markun rinnalla, mutta kesäisin ja ulkomailla rakastan ulkona treenaamista. Säännöllisen epäsäännöllisesti käyn myös kuntosalilla.
Voimailussa loukkaantumisriski on aina läsnä, miten vältät loukkaantumisia?
Aloitan ihan jokaisen treenini olkapäiden kiertäjäkalvosinjumpalla, jonka teen ohuen vastuskuminauhan avulla. Teen aina 8-10 eri liikettä molemmille käsille ja 20 toistoa per liike/sarja. Lisäksi lämmittelen koko kropan ennen treenin aloittamista, ja esimerkiksi ennen lisäpainoleuanvetojen tekemistä verryttelen ensin tekemällä leukoja omalla painolla ja pienillä lisäpainoilla.
Tämän lisäksi pyrin venyttelemään olkapäitäni ja koko yläkroppaani. Mieheni Markku on maamme paras rengasvoimistelija ja toimii hyvänä varoittavana esimerkkinä, hän kun on kärsinyt olkapääongelmista. Toisaalta siitäkin huolimatta tiedän, että venyttelen liian vähän, ja yksi tämän vuoden tavoite voisi olla, että panostaisin entistä enemmän kehonhuoltoon, sitä kun ei voi liikaa tehdä.
Mieheni on urheiluhieroja ja opiskelee fysioterapeutiksi, ja itsekin olen opiskellut mm. biologiaa ja olen hyvin kiinnostunut esim. fysiologiasta, joten esimerkiksi vammojenehkäisyaiheet ovat monesti esillä meillä kotona, ja aiheen pohtiminen ja analysoiminen ei varmasti ole haitaksi harrastuksenikaan kannalta.
Tärkein loukkaantumisten välttämistapa on kuitenkin mielestäni ehdottomasti se, ettei treenaa liikaa sekä se, ettei treenaa, jos vähänkin sattuu. Itse huomaan, että jos treenaan yli kolme kertaa viikossa tai en pidä kunnon lepoviikkoa 2-3 viikon välein, niin kroppani ei ehdi kunnolla palautua, vaan alkaa mennä ylikuormitustilaan. Hetkellinen ylikuormitus ei haittaa, vaan on pikemminkin tarpeen kehittymisen kannalta, mutta aina välillä on pakko muistaa levätä oikein kunnolla ja antaa kropan palautua.
Tuntuu, että moni tavoitteellinen liikkuja ei uskalla levätä kunnolla, vaan pelkää, että voimat ja taidot katoavat, jos lepää kokonaan esim 1-2 viikkoa. Niin ei kuitenkaan käy, vaan on oikeasti uskallettava välillä levätä! Minä onneksi tiedän, miten huippu-urheilijat treenaavat, ja jopa he pitävät välillä totaalilepoa, joten kyllä meidän tavistenkin täytyy osata niin tehdä.
Itselläni on pari kertaa tuntunut olkapäissä pientä vihoittelua, ja kun niin on käynyt, olen heti lopettanut harjoittelun ja pitänyt kunnon levon, kunnes kipu on poissa. Onkin erittäin tärkeää oppia kuuntelemaan omaa kroppaa ja tunnistamaan, milloin jossain tuntuu ns. pahaa kipua. Se, että sattuu, ei kuulu missään nimessä asiaan, vaan on aina paha juttu ainakin, jos kivusta huolimatta jatkaa väkisin harjoittelua.
Myös oikeanlainen harjoittelu ja tekniikka ovat tärkeitä, jottei tulisi loukkaantumisia. Itse tykkään eniten toistoleuanvedosta, ja vaikka lajin kisasääntöjä aina jaksetaankin kritisoida, niin ne ovat minusta hyvät. Totuus nimittäin on, että ainakin minusta on paljon kovempi suoritus kiskoa ”rimpuillen” se 25 toistoleukaa kuin ”tiukkana” eli eristetysti 12 leuanvetoa. Ja kyllä, ainakin omalla kohdallani ”heilumistekniikka” on todella oleellinen kisasuorituksissa, ja eristetysti saan vedettyä leukoja puolet vähemmän. Mutta kuten sanoin, on paljon helpompaa ja mukavampaa vetää toistomaksimi eristettyjä leukoja kuin toistomaksimi kisatekniikalla – se vaatii ihan omanlaistaan sitkeyttä, päättäväisyyttä ja haponsietokykyä.
Toistoleuanvedon kisatekniikalla EI KUITENKAAN PIDÄ TREENATA pääsääntöisesti. Kisatekniikka rasittaa paljon niveliä ja jänteitä, eikä kisatekniikalla kannata mielestäni tehdä leukoja muutoin kuin kisoihin valmistavalla kaudella. Treeneissä on paljon parempi tehdä leukoja eristetysti ja tiukkoina. Etenkin leuanvetojen alastulovaihe kannattaa tehdä mahdollisimman kontrolloidusti, koska jos leuanvedon ylävaiheesta vaan rojahtaa alas, niin kaikki liike-energia päätyy nivelille, jos sitä ei jarruta pois lihastyöllä. Etenkin lisäpainoilla treenatessa kontrolloitujen laskujen merkitys korostuu, sillä kuorma on suurempi kuin oman kehon paino.
Itse tykkään välillä kokeilla toistomaksimia kisatekniikalla myös treeneissä, mutta toisaalta toistomaksimin tekeminen treenin alkuun syö aina voimia itse harjoittelemiselta. Viime marraskuun toisto-SM-kilpailuiden jälkeen olen kokeillut toistomaksimia kisatekniikalla vaan kaksi kertaa.
Harrastatko muuta urheilua/voimailua leuanvedon lisäksi?
Kuten jo aiemmin kerroin, niin yritän treenata voimaa monipuolisesti ja olenkin ottanut myös muita tavoiteliikkeitä, kuten sen aiemmin mainitun muscle upin. Lisäksi treenaan keskivartaloa, ja monet vatsalihasliikkeet ovat ihan suosikkejani. Ylipäätänsä pyrin harjoittelemaan kehonpainoharjoittelutyyppisesti. Välillä käyn myös kuntosalilla ja teen jonkun verran jalkavoimaakin.
Perheeseemme kuuluu koira, joten kävelyä tulee harrastettua päivittäin. Myös hyötyliikuntaa, kuten pyöräilyä tulee paljon, sillä fillaroin Jopolla paikasta toiseen vuoden ympäri. Juoksen myös paljon letkeitä lenkkejä joko koiramme kanssa tai sitten taitan salimatkat juosten.
Ennen leuanvetoinnostustani kävin juoksulenkillä liki joka päivä, ja se oli ehdottomasti liikaa, enkä lainkaan sen lisäksi harjoittanut lihaskuntoani. Nyt käyn juoksemassa keskimäärin 1-2 kertaa viikossa ja voimaa teen sen noin kolme kertaa viikossa. Parasta leuanvetoinnostuksessani onkin ollut löytää tasapainoa ja monipuolisuutta liikkumiseeni.
Sana vapaa! Videoita, juttuja joita haluat kertoa, vinkkejä, mitä vaan!
Pulkannaruissakin voi olla voimaa, ja voimaharjoittelu sopii loistavasti myös naisille! Lihakset eivät paisu jättimäisiksi, eikä leuanvedossa kehittyminen vaadi mitään bulkkausta tai erityistä stressaamista ruokavaliosta, ei ainakaan minun kohdallani – salaisia voimaruokiani ovat suklaa ja skumppa. Toki terveellisesti ja monipuolisesti kannattaa syödä noin kokonaisuudessaan ja huolehtia riittävästä proteiinin saannista. Itse sain noin kolme kiloa lisää lihasmassaa 1,5 vuodessa, mutta sitä ei juurikaan huomaa ulkoisesti, vaikkakin itse kyllä huomaan, että oma olo on muuttunut.
Onkin aivan mieletöntä, miten leuanveto- ja voimaharjoittelun kautta oma kehontuntemus ja kehonhallintakin ovat parantuneet ja fiilis omassa kropassa on ihan erilainen kuin silloin vajaa pari vuotta sitten ennen leuanvetohaastettani ja leuanvetoharrastukseni aloittamista. Tunnen itseni niin fyysisesti ja henkisesti vahvemmaksi ja hyvinvoivemmaksi kuin ennen, ja siinä on suurin syy, miksi haluan suositella leuanvetoa ja voimaharjoittelua etenkin kaikille naisille.
Lisäksi leuanveto on ihan huippuhauska harrastus, ja on superia, että sitä voi olla naisellinen ja hoikka, mutta silti vahva ja harrastaa näinkin miehiseksi miellettyä lajia. Naiset, voittakaa itsenne, olkaa vahvoja ja rikkokaa ennakkoluulonne ja muiden odotukset! Älkääkä arkailko kilpailuihin osallistumista, sillä niissä on aivan huippu hyvä meininki ja kaikki kannustavat toisiaan vilpittömästi.
Toistoleuanvedon 2015 SM-hopeasuoritukseni löytää videolta täältä: http://www.voimavahtila.fi/?p=7808
Täältä taas löytyvät kaikki viime toisto-SM:ien kisasuoritukset videolta sekä kisakuvia, niin voit käydä katsomassa, millainen kirjo erilaisia ihmisiä leuanvetoa harrastaakaan: http://www.voimavahtila.fi/?p=7997
Täältä löydät linkkejä artikkeleihin, joissa kerrotaan tarkemmin toistoleuanvedon erilaisista harrastajista: http://www.voimavahtila.fi/?p=7889
Facebookissa on Naisleuanvetäjät & -kehonpainoilijat -ryhmä, johon saa liittyä: https://www.facebook.com/groups/397193800463714/
Ja jos haluat ihmetellä leuanveto- & muita liikuntatouhujani jatkossa, seuraa minua & miestäni Markkua (=Voima-Vahtilaa) facebookissa: https://www.facebook.com/MillaMarkkuVahtila/ ja Instagramissa: @voimavahtila
Vahvaa kevättä kaikille! 🙂