Jyväskylässä nähtiin uskomattoman kovia toistoleuanvedon suorituksia – seitsemän miestä rikkoi 50 leuan rajapyykin

76 urheilijaa taisteli toistoleuanvedon paremmuuksista Jyväskylän Valorinteellä lauantaina.

Miesten ja naisten yleisissä sarjoissa sekä joukkuekilpailussa taisteltiin SM-mitaleista. Juniorit ja veteraanit taistelivat Suomen Cup -titteleistä. Kisoissa tehtiin kaksi maailmanennätystä, jotka ovat luonnollisesti myös uusi Suomen ennätyksiä.

Miesten sarjan maailmanennätyksestä vastasi Valtteri Kenkkilä, joka veti 50 leukaa miesten 110-kiloisten (100,1-110,0) sarjassa. Kenkkilä sivusi toistomäärällä aiempaa ennätystulostaan, mutta se merkattiin uudeksi ennätykseksi, koska hän oli nyt edelliskertaa painavampi.

Naisten sarjan maailmanennätyksestä vastasi Kokkolan Jymyä edustava Anne-Elina Kinnunen.  Hän veti naisten yli 70-kiloisten sarjassa uudeksi maailmanennätykseksi 38 leukaa.

– Olen todella tyytyväinen tulokseen. Minulla on joka kisassa tavoitteena parantaa omaa ennätystäni ja nyt sain siihen ihan reilun korotuksen. Vanha ennätykseni oli 35 leukaa.

– Seuraava tavoite on saada 40 leukaa rikki.

– Uskon, että en ole vielä saavuttanut täyttä potentiaaliani ja pystyn tulevaisuudessa vielä kovempiin tuloksiin, 27-vuotias Kinnunen selvittää.

Tämän lisäksi kisoissa nähtiin seitsemän uutta Suomen ennätystä.

Kisojen kovimmasta tuloksesta vastasi salolainen palomies Joonas Mäkipelto, joka veti käsittämättömät 60 hyväksyttyä leukaa miesten 80-kiloisten (70,1-80,0 kiloa) sarjassa. Se on kaikki sarjat huomioon ottaen kaikkien aikojen toiseksi kovin tulos.

Mäkipelto teki yhteensä 63 toistoa, mutta kolme toistoa hylättiin sen takia, koska leuka ei ylittänyt kokonaan tankoa. 63 hyväksytyllä toistolla Mäkipelto olisi sivunnut kaikkien aikojen ennätystä, joka on jyväskyläisellä Juha Ruokosella. Hän veti sen samassa sarjassa Salossa vuonna 2016.

Mäkipelto on kovaan tulokseen tyytyväinen, mutta huolimattomuusvirheet jäivät häntä harmittamaan.

– 63 oli minimitavoite, joka periaatteessa tulikin, mutta ainut, että kolme hylättiin. Se oli omaa huolimattomuutta, mutta ei se ole niin vaarallista. Kulki hyvin ja olen kaikin puolin tyytyväinen. Mutta se jäi toki harmittamaan, ettei vieläkään tullut kaikkien aikojen parasta Suomen ennätystä.

– Mutta ei se ole kuin ajan kysymys, milloin 70 hyväksytyn leuan raja menee rikki. Treeneissä on tullut kuitenkin pääsääntöisesti 65-66 leukaa, 31-vuotias Mäkipelto sanoo itsevarmasti.

Miesten sarjoissa oli tällä kertaa muutenkin poikkeuksellisen kova taso. Mäkipelto mukaan lukien peräti seitsemän miestä rikkoi 50 leuan rajan.

Naisten sarjojen kovimmasta tuloksesta vastasi tuttuun tapaan Heli Heikkinen, joka veti 40 hyväksyttyä leukaa naisten 60-kiloisten (50,1-60,0 kiloa) sarjassa. Se jäi kuitenkin kuuden toiston päähän hänen omissa nimissään olleesta Suomen ennätyksestä.

Toistoleuanvedossa kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta. Sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten hyväksyttyjä leukoja.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Yleisten sarjojen tulokset näet täältä.

Junioreiden ja veteraanien tulokset näet täältä.

Joukkuekilpailun tulokset näet täältä.