Helsingissä tehtailtiin 12 uutta toistoleuanvedon Suomen ennätystä – 7-vuotias supermies Alarik kiskoi käsittämättömät 20 leukaa

Alarik Laasala.

Helsingissä järjestetyissä toistoleuanvedon SM-kisoissa tehtailtiin peräti 12 uutta Suomen ennätystä. Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela on syystäkin iloinen.

– Leuanveto on ollut lajina nosteessa jo usean vuoden ajan. Myös tulokset ja kilpailijoiden taso nousee vuosi vuodelta, mikä on lajin kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää, Karppela sanoo.

Leukoja veti peräti 114 urheilijaa. Määrä on kaikkien aikojen ennätys.

– Näen tämän osallistujaennätyksen hienona esimerkkinä siitä, että lajin kannalta ollaan menossa oikeaan suuntaan, Karppela lisää.

Myös yleisö nautti näkemästään. Lehterit täyttyivät katsojista Lauttasaaren Liikuntakeskuksessa.

– Kisoissa oli hyvä ja innostunut fiilis. Suoritukset olivat tasokkaita, katsomossa ollut Tero Ranta kertoo.

Yksi uuden Suomen ennätyksen vetäjä oli 7-vuotias Alarik Laasala. Hän kiskoi ikäluokkansa uudeksi ennätykseksi 20 leukaa. Vanha ennätys parani kolmella toistolla.

– Voitinks mää äidin? 7-vuotias Alarik totesi heti vetosuorituksensa jälkeen.

Noin voittihan Alarik. Hänen äitinsä Irina Laasala veti 18 hyväksyttyä leukaa naisten +70-kiloisten sarjassa. Kertomansa mukaan Irina hävisi pojalleen ”ylpenä.”

– No joo, tuntuihan se vähän oudolta, kun voitin äidin, Akaalta tuleva Alarik vastaa tyynesti.

– Ja onhan se kivaa, kun vedin 20 leukaa, nuori supermies kertoo.

Se, miten Alarik Laasalan ura jatkuu, on vielä epäselvää. Tulevaisuus näyttää sen. Myös 7-vuotiaiden tyttöjen sarjassa nähtiin komea uusi Suomen ennätys, kun Espoosta tuleva Ronja Posti veti 17 hyväksyttyä leukaa. Sarjan vanha ennätys parani neljällä toistolla.

Salolainen palomies Joonas Mäkipelto ei ennakkospekulaatioista pystynyt rikkomaan maagista 60 leuan rajaa. Hän on tuttu leuanvedon ME-suorituksista, mutta niissä suorituksissa on saanut pitää taukoja. Suomen Leuanveto ry:n alaisissa kisoissa taukoja ei ole.

Hän veti miesten alle 90-kiloisten uudeksi Suomen ennätykseksi kuitenkin 58 leukaa. Hän paransi omissa nimissä ollutta ennätystään viidellä toistolla.

– Hyvä fiilis jäi siitä, että tuli voitto. Mutta ei se tulos mulle mikään hirveän hyvä ole. Kuitenkin viimeiset viisi viikkoa olen treeneissä vetänyt sen yli 60 leukaa, niin tulokseen en ole tyytyväinen, kun ei se riitä lähellekään omaa tasoa. Ehkä ensi vuonna sitten uudestaan, 30-vuotias Mäkipelto kertoo.

Kaikki sarjat huomioon ottaen kovimman tuloksen miesten sarjassa on tehnyt jyväskyläläinen Juha Ruokonen, joka veti uskomattomat 63 leukaa Salossa pari vuotta sitten. Hän kilpaili alle 80-kiloisten sarjassa. Helsingissä pidettävään SM-kisaan Ruokonen ei osallistunut.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.