93 urheilijaa taisteli toistoleuanvedon paremmuuksista Jyväskylässä – 63-vuotias Heikki kiskoi käsittämättömät 54 leukaa

Heikki Messo veti ennätyksekseen 54 leukaa. Kuva: Niko Ranta

Peräti 93 urheilijaa taisteli toistoleuanvedon paremmuuksista Jyväskylän LeWell-kuntokeskuksessa lauantaina.

Juniorit ja veteraanit taistelivat SM-mitaleista, miesten ja naisten yleisissä sarjoissa kamppailtiin puolestaan Suomen Cup-titteleistä. Kisoissa nähtiin kaksi uutta maailmanennätystä, jotka ovat luonnollisesti myös uusia Suomen ennätyksiä. Näiden lisäksi kisoissa tehtiin 12 uutta Suomen ennätystä.

Kisojen kovimmasta tuloksesta vastasi helsinkiläinen Heikki Messo, joka veti käsittämättömät 54 hyväksyttyä leukaa miesten 60-kiloisten (0-60,0 kiloa) sarjassa. Se on sarjan uusi maailmanennätys ja Suomen ennätys. Tulos on myös kaikki sarjat huomioon ottaen neljänneksi kovin suoritus Suomessa.

63-vuotias Messo on ikionnellinen, kun hän rikkoi elämänsä ensimmäistä kertaa 50 leuan maagisen rajan.

– Sitä 50 leukaa on nyt kaksi vuotta jahdattu. Nyt mä vihdoin sain sen tuloksen, se oli suuri toive, Messo sanoo.

– Tänään meni hyvin, ja oli hyvä fiilis, vaikka aluksi tuntui vähän kankealta. Sitten se vaan lähti 30 leuan jälkeen kulkemaan, Messo tuumaa.

Messo kertoo, että kovan tuloksen taustalla on hyvä treenaaminen. Hän treenaa leuanvetoa 3-4 kertaa viikossa.

– Ei ole ollut suuria loukkaantumia, ei treenaa liikaa, vaan sopivasti, minkä lisäksi ruokavalio on pysynyt kunnossa. Myös perhe ja vaimo tukevat, Messo sanoo.

Toistoleuanvedossa kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta. Sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Video: Niko Ranta

Junioreiden ja veteraanien tulokset näet täältä

Yleisten sarjojen tulokset näet täältä