Turussa tehtailtiin lukuisia leuanvedon SM-ennätyksiä – Heli Heikkinen lähestyy huimaa rajapyykkiä

Heli Heikkinen.

Toistoleuanvedon paremmuudesta kilpailtiin Turussa järjestetyssä Suomen Cup –kisassa lauantaina.

Paremmuudesta taisteli yhteensä 72 kilpailijaa.

Kilpailu pidettiin Turussa sijaitsevassa Sali 82 –kuntosalissa. Uusia Suomen ennätyksiä tehtailtiin peräti 19 kappaletta.

– Kisat olivat onnistuneet. Heli Heikkinen veti jälleen kovan ennätyksen, ja nähtiin Joonas Mäkipellon ensiesiintyminen. Myös juniori- ja veteraanisarjoissa nähtiin kovia tuloksia, Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela sanoo.

Etukäteen ajatellen yksi suurimmista mielenkiinnoista kohdistuikin salolaiseen palomieheen Joonas Mäkipeltoon, joka osallistui ensimmäiseen viralliseen leuanvetokisaan Suomessa. Hän on tullut aiemmin tutuksi leuanvedon ME-suorituksistaan, mutta niissä on saanut pitää taukoja. Suomen Leuanveto ry:n alaisissa kisoissa taukoja ei ole.

Mäkipelto osallistui miesten alle 90-kiloisten sarjaan, ja hän lähti tavoittelemaan 60 leuan tulosta.

Kuumeessa kilpaillut Mäkipelto ei pystynyt parhaimpaansa, ja hän joutui tyytymään 53 leukaan, joka on kuitenkin uusi Suomen ennätys kyseisessä painoluokassa. Aiempi ennätys oli Tero Kankaalla, joka oli vetänyt 42 leukaa.

– Ensimmäiset 40 leukaa tuntuivat paremmalta kuin koskaan ikinä, ja olin varma, että 60 leukaa ylittyy, mutta sitten loppuivat voimat.

– En ihan tyytyväinen ole, 30-vuotias Mäkipelto sanoo.

Mies on kääntänyt katseensa kuitenkin jo marraskuussa järjestettävään SM-kisaan, jossa hän lähtee tavoittelemaan jälleen vähintään 60 leukaa. Kaikki sarjat huomioon ottaen kovimman tuloksen on tehnyt jyväskyläläinen Juha Ruokonen, joka veti uskomattomat 63 leukaa Salossa pari vuotta sitten. Hän kilpaili alle 80-kiloisten sarjassa.

Vesivehmaan Virettä edustava Heli Heikkinen säväytti jälleen naisten sarjassa.

Hän on toistaiseksi voittamaton toistoleuanvedossa, ja hänen voittoputkensa sai jatkoa myös lauantaina. Alle 60-kiloisten naisten sarjassa kilpaillut Heikkinen tehtaili sarjansa uudeksi Suomen ennätykseksi 46 leukaa, joka on kaikki naisten sarjat huomioon ottaen kaikkien aikojen kovin tulos.

Heikkinen on tulokseensa luonnollisesti tyytyväinen, vaikka toistokestävyyttä hän ei ole vielä juurikaan harjoitellut. Hän on näihin päiviin asti kohentanut lähinnä perusvoimaa.

– Kun aloitin alkuvuodesta treenaamaan, niin olen harjoitellut pääasiassa perus- ja maksimivoimaa. En ole tavallaan tähdännyt näihin kisoihin vielä. En ole sellaista treeniä tehnyt, joka olisi varsinaisesti kehittänyt toistoleuanvetoa. Tämä tulos tuli itsellekin ihan yllätyksenä, lypsykarjantilaa Asikkalassa pitävä 51-vuotias Heikkinen sanoo.

Seuraavaksi Heikkisen treeniohjelma keskittyykin nimenomaisesti toistokestävyyden kasvattamiseen. Vuoden päätavoitteena Heikkisellä on toistoleuanvedon SM-kisa, joka pidetään Helsingissä 24. marraskuussa. Heikkinen tavoittelee maagista 50 leuan rajapyykkiä.

– Päätähtäin on SM-kisassa vajaan parin kuukauden päästä.

– Olen asettanut itselleni sen 50 leukaa tavoitteeksi. Nyt siitä puuttuu enää neljä toistoa. Kaiken järjen mukaan kestovoimatreenillä pitäisi ne neljä toistoa saada lisää. Se 50 leukaa voi olla mahdollista, Heikkinen tuumaa.

Ensi vuoden kesäkuussa järjestetään historian ensimmäiset leuanvedon MM-kilpailut, jotka käydään Espoossa. Paremmuudesta kilpaillaan miesten ja naisten yleisissä sarjoissa toistoleuanvedossa ja lisäpainoleuanvedossa. Suomea pääsee edustamaan painosarjansa kolme kovinta vetäjää.

MM-kisat ovat myöskin Heikkisen tulevaisuuden tähtäimessä.

– Kova hinku olisi nimenomaisesti päästä tähän toistoleuanvetoon, Heikkinen kertoo.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun.

Turun Suomen Cup –kisan tulokset näet täältä.

Joonas Mäkipellon kisasuoritus:

Lisätiedot
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Martti Karppela
040 570 0121