Toistoleuanvetokilpailussa erittäin kova taso – Juha veti 64 leukaa, Maria 46 leukaa

Tuomas Kuronen paransi raskaan sarjan SE-tulosta.

Helsingin Wanhassa Satamassa järjestettiin erittäin kovatasoinen toistoleuanvedon Suomen Cup -kilpailu lauantaina. Kilpailussa vedettiin nippu uusia Suomen ennätyksiä ja kaikkien aikojen parhaimpia tuloksia.

Kirkkonummen Veikkolasta tuleva Maria Kojoukhova veti 50-kiloisten (0,0-50,0 kg) naisten uudeksi Suomen ennätykseksi 46 leukaa. Aiempi ennätys, 44 leukaa, oli Aivika Kullaksen hallussa.

Kaikki naisten sarjat huomioon ottaen Kojoukhovan veto sivuaa kaikkien aikojen kovinta tulosta. Heli Heikkinen on vetänyt niin ikään 46 leukaa, mutta painoluokkaa ylemmässä, eli 60-kiloisten (50,1-60,0 kg) naisten sarjassa.

32-vuotias Kojoukhova ei ole koskaan aiemmin osallistunut toistoleuanvetokilpailuun. Hänellä on allaan ainoastaan yksi lisäpainoleuanvetokilpailu heinäkuulta.

– Mä yllätin itsenikin. En ole vetänyt aiemmin treeneissäkään näin paljon. Jostain syystä kaikki meni nyt putkeen, Kojoukhova sanoo.

Hänellä ei ole aiempaa merkittävää urheilutaustaa. Nainen kertoo olevansa sekaurheilija, joka myös treenaa ”fiiliksen mukaan”. Leuanvetoon hän on kuitenkin täysin tykästynyt.

– Se on semmoinen liike, josta olen tykännyt pitkään, myös salitreeneissä. Se on mieluisaa, kivaa ja tuntuu hyvälle, Kojoukhova kertoo.

Juha Ruokonen veti 64 leukaa.

Miesten kovimmasta toistotuloksesta vastasi Juha Ruokonen, joka veti 80-kiloisten (70,1-80,0 kg) sarjassa peräti 64 leukaa. Hän paransi viiden vuoden takaista ennätystään yhdellä toistolla. Kaikki miesten sarjat huomioon ottaen se on kolmanneksi kovin suoritus.

Jyväskylän Voimaklubia edustava 51-vuotias Ruokonen kertoo, että tällä kertaa lähes kaikki meni nappiin.

– Viimeiset viisi vuotta ovat olleet hankalia. Tämä oli nyt sitten ensimmäinen kerta, kun asiat loksahtivat kohdalleen, Ruokonen sanoo.

Hän muutti tähän kilpailuun valmistautumistyyliään. Aiemmasta poiketen Ruokonen veti kovan pyörätreenin vain kahta päivää ennen kilpailua. Se tuotti tulosta.

– Vedin itseni maantiepyörällä aivan hapoille kahta päivään ennen kisaa, ja pistin kädet ristiin, että se toimisi. Ja niin se myös toimi. En voi olla kuin tyytyväinen, Ruokonen sanoo.

Ruokonen asettaa seuraavan tähtäimen toistoleuanvedon SM-kisaan, joka pidetään marraskuun lopulla Jyväskylässä.

– Nyt nollaan tilanteen täysin, ja lähden sinne puhtaalta pöydältä. Mutta en ota liikaa paineita. Se on selvää, että jos lähtee paineen kanssa, niin todennäköisesti menee aivan pieleen. Treenaan rauhassa, enkä hötkyile, Ruokonen sanoo.

80-kiloisten sarjan Suomen ennätys on Joonas Mäkipellon hallussa. Hän veti viime vuonna 66 leukaa. Se on myös kaikki sarjat huomioon ottaen kovin miesten tulos.

Miesten yli 110-kiloisten sarjassa nähtiin komea uusi Suomen ennätys, kun Lahdesta tuleva Tuomas Kuronen kiskoi peräti 44 leukaa. Aiempi Suomen ennätys oli 28 toistoa, joka oli Valtteri Kenkkilän hallussa.

Kuronen oli suoritukseen tyytyväinen, sillä hänen tavoitteena oli saada SE-tulos. Miehellä jäi kuitenkin vielä nälkää. Hän pohtii osallistumista marraskuiseen SM-kilpailuun.

– Tämä jäi vielä vähän kaivelemaan hampaankoloon, että pitäisikö jatkaa SM-kisaan, jotta saisi 50 leuan rajan rikottua. Se oli niin lähellä tänään kuitenkin, sillä ensimmäiset 40 leukaa tulivat niin helposti. Sitten jotenkin ote kuitenkin vähän petti, eikä ollut oikein enää mitään tehtävissä, 35-vuotias Kuronen sanoo.

Reko Yliluoma rikkoi 11-vuotiaiden Suomen ennätyksen.

Myös 11-vuotiaiden poikien sarjassa nähtiin komea suoritus, kun Reko Yliluoma paransi omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä kahdella toistolla. Uusi ennätys on nyt 40 leukaa.

– Kilpailusta jäi ihan hyvä fiilis. Tavoitteena oli saada 40 puhdasta leukaa, ja se tuli, Espoossa asusteleva Yliluoma kertoo.

Yliluoma on vasta 9-vuotias, ja hän voi osallistua samaan sarjaan vielä ensi ja sitä seuraavana vuonna. Espoon Bluesin junioreissa jääkiekkoa pelaava nuorimies harjoittelee leuanvetoa parisen kertaa viikossa. Yliluoma aloitti leuanvedon isänsä jalanjäljissä, ja on mennyt tasossa tämän ohitse.

– Leuanveto on kivaa, kun olen hyvä siinä. Iskä on vetänyt paljon leukoja myös. Minä vedän enemmän, Yliluoma sanoo.

Näet Juha Ruokosen suorituksen täältä.
Näet Tuomas Kurosen suorituksen täältä.
Näet Reko Yliluoman suorituksen täältä.
Näet Maria Kojoukhovan suorituksen täältä.
Näet kilpailun tulokset täältä.