Toistoleuanvedon kilpailusääntöihin muutoksia

Suomen Leuanveto ry:n hallitus on päättänyt kahdesta sääntöuudistuksesta toistoleuanvedossa. Uudet säännöt tulevat välittömästi voimaan. Uusilla säännöillä kilpaillaan siten jo tämän vuoden toistoleuanvetokisoissa.

Vastaisuudessa kilpailija kuulee ylituomarin vedä-komennon vain kerran, ja se tapahtuu ennen ensimmäistä vetoa. Tämän jälkeen kilpailija saa vetää leukoja omaan tahtiin. Siten on kilpailijan vastuulla itse huolehtia, että kyynärnivelet ovat ojentuneina ja lukossa ala-asennossa. Jos näin ei tapahdu, ylituomari huutaa kädet-komennon, jolloin kilpailija tietää, että kyseinen veto on hylätty.

Suomen Leuanveto ry:n hallitus perustelee muutosta sillä, että ylituomarin työ on ollut tähän asti liian kuormittavaa.

Toinen sääntöuudistus koskee liikerajoitinta, eli pleksiä, joka on ollut tähän asti 47,5 sentin päässä tangon vertikaalilinjasta. Vastaisuudessa liikerajoitinta ei ole. Suomen Leuanveto ry:n hallitus perustelee uudistusta sillä, että tähän asti liikerajoittimen käyttö on aiheuttanut liikaa tulkinnanvaraisuuksia. Jalkatuomarin on ollut vaikea esimerkiksi tulkita, milloin kilpailija ottaa pleksistä vauhtia tai tukea.

Edellämainittujen muutosten lisäksi sääntöihin on lisätty kohta, joka kieltää varpaiden nostamisen lantion yläpuolelle suorituksen aikana. Tällä lisäyksellä pyritään estämään erilaiset leuanvetoon kuulumattomat liikevariaatiot.

Sääntömuutoksilla ei ole vaikutusta voimassa oleviin SE-tuloksiin.

Tarkat kilpailusäännöt voit lukea täältä.