Laura-Maija teki historiaa lisäpainoleuanvedossa, rikkoi kolmantena suomalaisnaisena 50 kilon rajapyykin

Laura-Maija Suur-Askola

Helsingin Wanhassa Satamassa järjestetyissä lisäpainoleuanvedon kansallisissa kisoissa nähtiin lauantaina kaksi todella upeaa suoritusta. Niistä vastasivat jyväskyläläinen Laura-Maija Suur-Askola ja Oulun Oulunsalosta tuleva Sami Aaltomaa.

Suur-Askolasta tuli historian kolmas nainen, joka rikkoi 50 kilon rajapyykin. Sen hän veti naisten 70-kiloisten (60,1-70,0 kg) sarjassa. Sarjan Suomen ennätys on Noora Kärkkäisellä, joka on vetänyt 53 kiloa.

Ensimmäisellä vedolla Suur-Askola veti 47 kiloa. Toisessa vedossa tuli pieni tekniikkavirhe, eikä 50 kiloa vielä noussut. Kolmanteen veto Suur-Askola kokosi itsensä, ja 50 kiloa tuntui jopa yllättävän helpolta.

– Sain valmentajani, eli aviomieheni kanssa koottua itseni kolmanteen vetoon, jolloin 50 kiloa tuntui jopa yllättävän helpolta. Se oli hyvää tekemistä, Suur-Askola sanoo.

Hän yritti neljännellä vedolla vielä 53 kiloa, mutta tällä kertaa se oli liikaa.

Suur-Askolan päälaji on tankotanssi, ja kisojen alla hän harjoittelee leuanvetoa parisen kertaa viikossa.

– Tankotanssi ja leuanveto tukevat toisiaan, kun niissä kummassakin on nostoa tosi paljon, eli samoja lihaksia käytetään, Suur-Askola sanoo.

Hän varmisti itselleen myös edustuspaikan lisäpainoleuanvedon MM-kilpailuun, joka järjestetään Helsingissä ensi tammikuussa.

– Jäi hirveä nälkä MM-kisoihin. Tavoitteena on, että pystyisin siellä Nooraa (Kärkkäistä) haastamaan, 28-vuotias Suur-Askola kertoo.

Miesten raskaimmassa sarjassa, eli yli 110-kiloisten sarjassa kilpaillut Sami Aaltomaa veti sarjan uudeksi Suomen ennätykseksi 85 kiloa. Sarjan vanha ennätys oli 76,5 kiloa, joka oli Rauno Timperin hallussa.

Ensimmäisellä vedolla Aaltomaa veti 70 kiloa, toisella 80 kiloa, mutta kolmannella vedolla 85 kiloa epäonnistui. Neljänteen vetoon Aaltomaa kavensi veto-otetta, ja 85 kilon ennätysraudat nousivat ylös.

– 85 kiloa oli hyvä paino. Ehkä siihen jäi karvan verran vielä varaa, mutta ilman muuta hyvä näin.

– Olen oikein tyytyväinen tulokseen tässä vaiheessa, Aaltomaa kertoo.

Hänen tavoitteena on seuraavaksi rikkoa 200 kilon yhteispaino, kun lasketaan lisäpaino ja oma elopaino. Nyt tämä yhteistulos oli 195,1 kiloa.

Aaltomaalla on kilpailutaustaa Suomen vahvin mies -kilpailusta. Hän on myös entinen maajoukkuetason uimari.

– Olen nyt tähän lajiin syttynyt. Innolla odotan jatkoa ja tulevia kisoja, 29-vuotias Aaltomaa kertoo.

Myös Aaltomaa aikoo rakentaa seuraavaa huippukuntoa tammikuun MM-kilpailuun, jonne hän saavutti edustuspaikan.

Lisäpainoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainolla yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme. Sarjansa voittanut saa yrittää uutta Suomen ennätystä vielä neljännellä vedolla.

Näet Sami Aaltomaan vedon täältä.
Näet Laura-Maija Suur-Askolan vedon täältä.
Näet kisan tulokset täältä.