Kuukauden leuanvetäjä: Heli Heikkinen

Heli Heikkinen.

Kertoisitko alkuun omin sanoin, kuka on Heli Heikkinen?

Moi! Olen Heli 48 v. lypsykarjatilan emäntä Päijät-Hämeestä Asikkalasta. Perheeseen kuuluu aviomies Timo ja muutama karvakorva eli neljä kissaa. Kotoisin olen naapurikunnasta Nastolasta, jossa meillä oli karjatila, eli maatalon työt tuli tutuiksi jo lapsena. Olen ylioppilas vm. 1987 ja opiskellut urheiluhierojaksi. Hierojan hommia en tosin kerennyt aloittamaan koska elämä kuljetti mut tänne Vesivehmaalle emännöimään Timon kotitilaa 1993. Penskasta asti on tullut harrastettua urheilua. Ensin hiihtoa ja yleisurheilua ja sitten 17 vuotiaana aloin pelaamaan futista. Futisura päättyi samalla kun emännän hommat alkoi. 14 vuotta meni ilman liikuntaharrastuksia kunnes 2008 innostuin taas futiksesta ja sitä kautta myös lenkkeilystä ja punttien nostelusta. Valmentajaa mulla ei ole vaan itse valmennan itseäni. Vesivehmaan Vire on seura jota edustan.

Miten päädyit harrastamaan leuanvetoa ja millaisia tavoitteita sinulla on leuanvetourheilun parissa? Kerro myös omasta mielestä kovimmat leuanvetosuorituksesi.

Mulla on aina ollut haaveena, että sitten kun me rakennetaan uusi omakotitalo niin mulla on siellä oma kuntoiluhuone. 2010 sitten vihdoin ja viimein tämä uusi pytinki valmistui ja mähän omin yhden huoneen omille treenikamoille. Leuanvetotankoa mulla ei vielä ollut ennen vuoden 2013 joulua mutta sain sen sitten joululahjaksi. Heti joulupäivänä piti kokeilla tuleeko niitä leukoja yhtään. Viisi leukaa heti ensimmäisellä yrityksellä ja 5kg:n lisäpainolla ykkönen. Seuraava vaihe oli sitten googlettaa leuanveto ja loppu onkin historiaa. Hurahdin leuanvetoon ihan täysin ja se onkin ollut siitä asti ykkösharrastuksenani.

Kovin leuanvetosuoritukseni on ehdottomasti tämän vuoden toistoleuanvedon SM-kisojen tulos 32 hyväksyttyä leukaa. Hieman laajemmin jos katsoo tätä leuanvedossa kilpailemista niin mieltä lämmittää erityisesti se, että niin toistoleuanvedossa kuin myös lisäpainoleuanvedossa olen pystynyt parantamaan omia tuloksia joka kilpailussa. Ensi vuoden tavoitteet ovat ehdottomasti, että molempien lajien tulokset alkaisivat nelosella. Mun suhtautumista leuanvedossa kilpailemiseen voisi kuvailla vaikka niin, että niillä sijoituksilla ei ole mitään merkitystä vaan se, että pystyisi petraamaan omia ennätyksiä on se tärkein tavoite.

Miten noin kovaan leuanvetokuntoon pääsee? Eli miten harjoittelet?

Toistoleuanvedon SM-kisoihin valmistautumiseni alkoi perusvoimakaudella viikko lisäpainoleuanvedon SM-kisojen jälkeen eli kesäkuun alussa. Perusvoimatreenejä tein kolme kertaa viikossa ja toistoalue oli 6-10. Elokuun loppupuolella ohjelmaan tuli maksivoimatreenit ja niitä tein aina syyskuun loppuun eli toistoleuanvedon Suomen cupin kisoihin asti. Suomen cupin jälkeen ohjelmassa oli kolmen viikon ajan perusvoimaharjoittelua toistoalueella 6-12. Tämän jälkeen muutama maksimivoimatreeni ja kestovoimatreenaus alkoi 20.10. Kestovoimakausi kesti kolme viikkoa ja jokainen viikko sisälsi kaksi treeniä. SM-kisoja edeltäneet kaksi viikkoa meni keventäen ja flunssaa potien. Iso merkitys tohon toistoleuanvetokuntoon oli otevoiman treenauksella, jonka aloitin heinäkuussa.

Voimailussa loukkaantumisriski on aina läsnä, miten vältät loukkaantumisia?

Mun mielestä kolme tärkeintä asiaa loukkaantumisten välttämiseen ovat: huolellinen alkulämmittely (Itse käytän tähän noin tunnin), oman kehon kuuntelu sekä riittävä lepo.

Harrastatko muuta urheilua/voimailua leuanvedon lisäksi?

Olen tämän syksyn aikana aloittanut toistovoimapunnerrusprojektin eli yritystä on parin vuoden päästä kilpailla tässä lajissa. Kehonpainolla treenaaminen kiinnostaa mua valtavasti ja siinäkin on muutama projekti meneillään. Futis kuuluu edelleen harrastuksiin mutta nykyään lähinnä kesällä kun Lahden Kortteliliigan mimmisarjaa pelataan. Futiksessa tosin mun rooli on enemmän siirtynyt valmentajana olemiseen.

Sana vapaa! Videoita, juttuja, vinkkejä, mitä vaan!

Multa löytyy blogit: heli69.wordpress.com ja mansikitjaammut.wordpress.com
Youtube-kanava: www.youtube.com/channel/UC6oCrNmc0JHfhs6jjTjdgYg

Heli Heikkisen kilpailutilastot