Ensi vuonna kilpaillaan historian ensimmäisistä leuanvedon MM-mitaleista – maailmanliitto perustettiin Suomessa

Suomessa perustettiin leuanvedon maailmanliitto World Pull-Up Organization. Sen päätehtävänä on järjestää lajin MM-kilpailut. Maailmanliitto vastaa myös leuanvedon kehittämisestä kansainvälisesti.

Historian ensimmäisistä toisto- ja lisäpainoleuanvedon MM-mitaleista kilpaillaan Suomessa ensi vuoden kesän alussa. Tarkka ajankohta ilmoitetaan lähitulevaisuudessa, samaten kilpailupaikkakunta. MM-kisoissa kisaillaan miesten ja naisten yleisissä sarjoissa.

Leuanvedon MM-kilpailut on viikonloppuna järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma. Lauantaina kilpaillaan lisäpainoleuanvedon mitaleista ja toistoleuanvedon paremmuudet ratkaistaan puolestaan sunnuntaina.

– MM-kilpailu on suuri askel lajille ja lajin arvostukselle. Kukapa ei haluaisi olla leuanvedon maailmanmestari, Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Martti Karppela hekumoi.

Maailmanliiton perusti Suomen Leuanveto ry, joka on järjestänyt Suomessa virallisia kilpailuja, mukaan lukien SM-kilpailuja. Maailmanliiton järjestämissä kisoissa noudatetaan Suomen Leuanveto ry:n laatimia ja voimassa olevia kilpailusääntöjä.  Esimerkiksi suorituksen saa tehdä myötä-, vasta- tai ristikkäisotteella.

Tällä hetkellä maailmanliitossa ei ole vielä muiden maiden kansallisia yhdistyksiä, mutta niitä pyritään saamaan mukaan.

– Maailmanliittoon voi liittyä meidän nettisivujen kautta yhdistykset, jotka toimivat maansa kansallisena lajiliittona. Yhtä maata voi maailmanliitossa edustaa tietenkin vain yksi kansallinen lajiliitto. World Pull-Up Organizationin hallitus käsittelee hakemukset tapauskohtaisesti, World Pull-Up Organizationin puheenjohtaja Harri Kangas sanoo.

Kangas kertoo, että MM-kisoihin pääsee Suomesta kunkin sarjan kolme parasta vetäjää. MM-kilpailijat ratkaistaan Suomen Cup- ja SM-kisojen tulosten perusteella. Toistoleuanvetäjät valitaan jo tänä vuonna järjestettävien kisojen perusteella, lisäpainovetäjät puolestaan ensi vuoden kevään kisojen perusteella. Sillä ei ole merkitystä, onko tulos tehty junioreiden, veteraanien tai yleisessä sarjassa.

– Raaka tulos ratkaisee. Suomen edustajiksi valitaan sarjansa kolme kovinta tulosta tehnyttä urheilijaa. Sillä ei ole merkitystä, kummassa kisassa tulos on tehty.

– Jos kuitenkin kaksi tai useampi vetäjää on samalla tuloksella kolmantena, silloin SM-sijoitus ratkaisee, Kangas sanoo.

Jos se ei tuo selvyyttä, kolmas MM-edustaja valitaan Suomen Cup-sijoituksen perusteella, urheilijan henkilökohtaisen ennätyksen perusteella kyseisessä painoluokassa, urheilijan ennätyksellä missä tahansa painoluokassa tai viime kädessä arvalla. 

Kunkin sarjan neljänneksi kovimman tuloksen tehnyt urheilija on Suomen varaedustaja. Jos kilpailija on tehnyt MM-lippuun oikeutettavan suorituksen kahdessa eri painoluokassa, on hänen ilmoitettava viikon sisällä SM-kisojen jälkeen, kumpaan sarjaan hän osallistuu MM-kisoissa. Ulkomailta tulevien kilpailijoiden määrää ei rajoiteta ainakaan historian ensimmäisissä MM-kisoissa. Kankaan ja Karppelan mukaan tällä halutaan varmistaa se, että kisoista tulisi mahdollisimman kansainväliset.

Kankaan mukaan leuanveto voi laajentua isoksi kansainväliseksi lajiksi.

– Leuanvedolla on mielestäni potentiaalia kasvaa yhtä suureksi lajiksi kuin mikä tahansa muukin voimailulaji. Vaikka kyseessä on vielä suhteellisen tuntematon laji kilpailu-urheiluna, niin kuitenkin iso osa tietää suurin piirtein, mistä lajissa on kyse. Ja moni on leuanvetoa joskus kokeillutkin. Voisi jopa ajatella, että leuanveto on ensimmäinen urheilulaji, jota ihminen on ikinä kokeillut, Kangas kertoo.

Toistoleuanvedossa sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja. Lisäpainoleuanvedossa puolestaan sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää mahdollisimman suurella lisäpainomäärällä yhden hyväksytyn leuan. Vetoyrityksiä on kolme.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. MM-kisoihin osallistuvien ulkomaalaisten kilpailijoiden pitää toimittaa antidopingsopimus maailmanliitolle. Suomalaisten kilpailijoiden pitää toimittaa antidopinsopimus aina Suomen Leuanveto ry:lle.

Lisätiedot

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Martti Karppela
040 570 0121
http://www.slry.fi/

World Pull-Up Organization puheenjohtaja
Harri Kangas
040 536 5972
http://www.worldpullup.org/