Peräti 98 urheilijaa taistelee toistoleuanvedon paremmuuksista Jyväskylän LeWell-kuntokeskuksessa 28. syyskuuta.
Juniorit ja veteraanit taistelevat SM-mitaleista, miesten ja naisten yleisissä sarjoissa kamppaillaan puolestaan Suomen Cup-titteleistä.
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Sakari Mäntyselkä odottaa mielenkiintoista kisatapahtumaa.
– On ilahduttavaa nähdä, että kilpailijoita on ilmoittautunut näin paljon ympäri Suomen. Ensi vuonna järjestettävät historian toiset leuanvedon MM-kisat vaikuttavat selvästi osallistujamääriin, Mäntyselkä tuumaa.
Lisäpainoleuanvedon ja toistoleuanvedon MM-kisat järjestetään ensi vuoden kesäkuussa Helsingissä. Suomesta pääsee kuhunkin sarjaan kolme parasta urheilijaa. MM-mitaleista kisataan miesten ja naisten yleisissä sarjoissa.
Jyväskylän kisan vanhin osanottaja on tätä nykyä Heinolassa asuva Olli Kasurinen. 76-vuotias Kasurinen osallistuu 70-vuotiaiden miesten 70-kiloisten (60,1-70 kg) sarjaan.
70-vuotiaiden miesten sarjoissa on muutenkin hieno osanottajamäärä, yhteensä 8 urheilijaa. Kasurinen on intoa täynnä, vaikka hänen molemmat polvensa uusittiin vain noin seitsemän kuukautta sitten.
– Leikkauksen takia on hieman huono kunto, mutta jos 20 leukaa saisin, se olisi hyvä, Kasurinen tuumaa.
Parhaimmillaan hän on vetänyt 25 hyväksyttyä leukaa ja lisäpainoleuanvedossa yhden leuan 44,5 kilolla.
Kasurinen hurahti leuanvetoon toden teolla vuonna 2014, jolloin hän osallistui ensimmäiseen toistoleuanvedon ja lisäpainoleuanvedon kilpailuun. Siitä lähtien Kasurinen on osallistunut leuanvetokisoihin.
– Asuin silloin Pieksämäellä ja Kantasen Arto sekä Kuisman Ari veteli samalla salilla leukoja. Menin heidän mukaansa, kun olen ollut aina aika hyvä leuanvetäjä. Ajattelin, että olisi kiva saada vanhoilla päivillä joku mitali, Kasurinen letkauttaa.
Hän on ystävystynyt monien varttuneempien urheilijoiden kanssa.
– On tullut hyviä kavereita. Soittelemme toisillemme ja kyselemme kuulumisia. Kilpailutapahtuma on vähän kuin perhetapahtuma. Vittuilemme ja haukumme toisiamme. Hurttia huumoria siis, Kasurinen naurahtaa.
Kasurista kiehtoo lajissa sen monipuolisuus. Hän harjoittelee kolmesti viikossa.
– Se on kaikkein kehittävin laji. Selkälihakset ja vatsalihakset pysyvät kunnossa. Ei tule selkävikoja. Ei tarvitse kuin jalkoja erikseen treenata, ei sitä oikein muuta tarvitse, Kasurinen toteaa.
Viikonloput menevät rentoutuessa. Muutama olut menee palautusjuomana.
– Ei pidä ihan hullun lailla vääntää, sillä välillä pitää myös rentoutua, Kasurinen veistelee.
Toistoleuanvedossa kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta. Sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja.
Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji. Antidopingsopimus pitää olla voimassa vähintään kolme kuukautta ennen kuin urheilija osallistuu leuanvetokilpailuun. Viralliseen kilpailuun osallistuvan leuanvetäjän täytyy maksaa myös kilpailulisenssi.
Kisojen osallistujalistan näet täältä.
Kisojen aikataulun näet täältä.