86 urheilijaa taistelee toistoleuanvedon paremmuuksista Jyväskylässä

Johanna Tupamäki

86 urheilijaa taistelee toistoleuanvedon paremmuuksista Jyväskylän Valorinteellä 30. marraskuuta.

SM-mitaleista taistellaan naisten ja miesten yleisissä sarjoissa sekä joukkuekilpailussa. Suomen Cup -paremmuuksista kamppailevat puolestaan veteraanit ja juniorit.

Paluun kilpalavalle tekee moninkertainen Suomen mestari Johanna Tupamäki, joka kilpailee naisten yli 70-kiloisten sarjassa.

Keljon Viestiä edustava 29-vuotias Tupamäki kilpaili viimeisimmän kerran pari vuotta sitten lisäpainoleuanvedossa ja kolme vuotta sitten toistoleuanvedossa. Hinku kilpailemaan on kova, sillä pahat sairastumiset ovat estäneet harjoittelun ja kilpailemisen.

– Nytkään ei ole ehkä ole paras asia osallistua, mutta en halua karsia kaikkea kivaa pois tämän takia. Kyllä se on aivan kamalaa, kun ei pääse treenaamaan.

– Saliharjoittelussa oli lähes 2 vuoden tauko muutamia parempia viikkoja lukuun ottamatta. Nyt olen alkusyksystä taas pystynyt treenaamaan terveenä, Tupamäki toteaa.

Sairastumiskierre alkoi kesällä 2017. Tupamäellä todettiin kaksi hengitystieinfektiota aiheuttavaa sairautta: mykoplasma ja keuhkoklamydia. Kummassakin bakteeri leviää pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Samaan aikaan kerrostalossa, jossa Tupamäki asui, tapahtui isoa vesivahinko. Kerrostalossa tehtiin remonttia ilman kunnon suojauksia, ja hän herkistyi huonolle sisäilmalle sekä kemikaaliyliherkkyys paheni radikaalisti.

– Olin lähes kaksi vuotta jatkuvassa kuumeessa, mutta viime keväänä löysin vihdoin sopivan asunnon, jossa olen päässyt hyvin kuntoutumaan ja olen oppinut entistä paremmin välttämään sairastuttavia rakennuksia.

– Huonoimmassa kunnossa en meinannut jaksaa viedä roskia, kun keuhkoihin särki niin kovasti kävelyn takia. Keho kaipaa liikuntaa, varsinkin, kun olen siihen tottunut. Olen aina liikkunut paljon, Tupamäki sanoo.

Hänen ennätyksensä toistoleuanvedossa on kunnioitettavat 30 leukaa. Lisäpainoleuanvedossa Tupamäen ennätys on komea 46 kiloa, jonka hän veti yhtä painoluokkaa alemmassa sarjassa, eli naisten 70-kiloisten (60,1-70 kiloa) sarjassa.

Tupamäen mukaan hänen kuntonsa on vielä kaukana siitä, mitä se on parhaimmillaan ollut. Mutta parhaansa hän lupaa tehdä.

– Ajattelin tulla kisaan huvin vuoksi ja katsoa, riittäisikö se MM-kisapaikkaan. Jos kaikki jatkuu hyvin, niin ehkä pystyn vielä joskus kilpailemaan kunnolla ja parantamaan vanhoja tuloksiani.

– Leuanvedossa olen kaivannut hyvää kisahenkeä- ja porukkaa, Tupamäki sanoo.

Toistoleuanvedossa kilpailusuorituksia on yksi, ja se päättyy, kun kädet irtoavat tangosta. Sarjansa voittajaksi selviää se, joka vetää eniten puhtaasti hyväksyttyjä leukoja.

Leuanveto on dopingvalvonnan alainen laji.

Osallistujalistan näet täältä.

Kilpailun aikataulun näet täältä.

Lisätiedot
Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja
Sakari Mäntyselkä
P. 040 539 4983